När den fullskaliga invasionen var ett faktum sa Dmytro ”Dimko” Zjluktenko upp sig från sitt jobb för att ägna ett år av sitt liv till Ukraina.
När den fullskaliga invasionen var ett faktum sa Dmytro ”Dimko” Zjluktenko upp sig från sitt jobb för att ägna ett år av sitt liv till Ukraina. Bild: Marta Syrko

Dmytro Zjluktenko – mannen bakom julhälsningarna på granater i Ukraina

För cirka 3 000 kronor får den som vill skriva en hälsning på en ukrainsk artillerigranat och en personlig video där den skjuts iväg mot ryska positioner. Smaklöst, eller ett smart sätt att samla in pengar? GP träffar it-killen bakom granathälsningarna i Lviv.

ANNONS
|

Det är januari 2022. Ryssland har under flera månader byggt upp sina styrkor vid den ukrainska gränsen och uppgifter florerar om att över 100 000 ryska soldater står redo. Många fruktar att konflikten som pågått i Donbass sedan 2014 ska eskalera.

När Dmytro Zjluktenko, 24, reser längs med frontlinjen med en teatergrupp och sätter upp ett julspel för barn, ungdomar och soldater i byarna har han ingen aning om vad som väntar. Massakern i Butja och massgravarna i de av Ryssland erövrade områdena ligger fortfarande i framtiden, men det han ser vid fronten gör intryck. Han fattar ett beslut: Om det blir en fullskalig invasion ska han ägna ett år av sitt liv helt och fullt till Ukraina.

ANNONS

En dryg månad senare är kriget ett faktum. Världens näst största krigsmakt har invaderat Ukraina. Dmytro säger upp sig från sitt jobb inom IT-branschen. Trots det har han mer att göra än någonsin.

– Än så länge är det här mitt mest produktiva år någonsin. Jag vaknar upp och tänker "vad kan jag göra för Ukraina idag" och det är den sista tanken jag har innan jag går och lägger mig.

Dmytro bestämmer sig för att göra det till sin uppgift att förse den ukrainska militären med nödvändig, men inte dödlig, utrustning. Det handlar bland annat om surfplattor, datorer, generatorer och utrustning för att ansluta till internet via Elon Musks Starlink. Mycket av hans egna besparingar går till detta. I juli grundar han välgörenhetsorganisationen Dzyga’s Paw, döpt efter hans hund.

Donera tillräckligt mycket – få granatvideo

Via organisationens hemsida kan den som vill stötta deras arbete donera pengar. Den som skänker mer än 300 dollar får en smått unik gåva som tack: En personlig video där en artillerigranat med valfritt meddelande laddas i en sovjettillverkad artilleripjäs och skjuts iväg mot de ryska ställningarna.

Idén fick Dmytro Zjluktenko när han var på besök i en ledningscentral i Izjum. På skärmarna kunde han med hjälp av drönarkameror se i realtid hur artillerienheterna förvaltade koordinaterna som ledningscentralen matade dem med. Det var fascinerande att se.

ANNONS

– Jag tänkte "wow, det vore kul att se filmer från artilleriet när de skjuter samtidigt”. Jag träffade några av enheternas befälhavare och vi bestämde oss för att testa. De filmade åt mig, bara för mitt eget nöjes skull. Och jag tänkte att det här kunde vara värt att dela med sig av, säger Dmytro.

GP träffar Dmytro Zjluktenko och Severyn korutjka från välgörenhetsorganisationen Dzyga’s Paw på ett kafé i Lviv.
GP träffar Dmytro Zjluktenko och Severyn korutjka från välgörenhetsorganisationen Dzyga’s Paw på ett kafé i Lviv. Bild: Marta Syrko

En prototypvideo togs fram och delades med bekanta. Gensvaret var oväntat positivt. Folk började fråga om de kunde få egna, och kanske till och med signerade, granater. När erbjudandet lanserades slogs Dmytro av hur kreativt det användes. Någon skickade en bild av sin katt och fick den avbildad på en granat – ”väldigt realistiskt”, enligt Dmytro. Andra gratulerade sina vänner på födelsedagen, skrev inköpslistor eller till och med frierier och skickade till varandra.

– Det finns en efterfrågan för det. Folk vill bara få tag på den här historiska artefakten, den här delen av kriget, den här videon. De vill ha det för att det är så historiskt och så episkt. Samtidigt får de donera till de ukrainska styrkorna, säger Dmytro.

– Det vi gör är att väcka medvetenhet om att det här är riktiga människor som faktiskt sitter i skogen med sina kanoner och fryser halvt ihjäl, men ändå gör sitt bästa för att skydda Ukraina från ryssarna.

ANNONS

Svenskar donerar mycket

I oktober var Sverige det land som hade skänkt mest pengar per capita till Dzyga’s Paw, enligt statistik som organisationen delat med sig av. Men fenomenet har fått kritik.

Den första video med en signerad granat som lades ut på Dzyga’s Paws officiella twitterkonto visar en donation från en svensk bostadsrättsförening.
Den första video med en signerad granat som lades ut på Dzyga’s Paws officiella twitterkonto visar en donation från en svensk bostadsrättsförening. Bild: Dzyga's Paw

Debatten tog fart när matinfluencern Johan ”Matgeek” Hedberg lade ut en video på sociala medier där han berättade att han inte skulle skicka några julkort i år. I stället skulle pengarna gå till något mycket viktigare, sa han innan videon visade hur en artillerigranat med texten ”God jul önskar Matgeek. Slava Ukraini!” avfyrades.

Youtubern fick både hyllningar och kritik för videon. Kritikerna menade att det var smaklöst att sätta sitt namn på något som syftar till att döda människor och skylta med det på sociala medier.

Dmytro Zjluktenko tycker att det är en naturlig reaktion, men att kritikerna lever i en skyddad tillvaro.

– De är inte vana vid det här. De har det väldigt behagligt och lever utan kriget. För oss är det en fråga om överlevnad, för dem är det bara ännu ett irriterande ämne i media, säger han.

– Så min ärliga reaktion på detta är att jag tycker det är coolt att vi som samhälle, som globalt samhälle, får den här diskussionen om hur uppfuckad den här världen är och hur inhumant det är att ukrainare måste försvara sitt land mot den ryska invasionen. Och det finns inget annat sätt att göra det än att eliminera sina fiender.

ANNONS

Dmytro Zjluktenko påpekar att granaten hade avfyrats oavsett om Matgeek hade donerat pengar och lagt upp videon eller inte.

– Vad han gjorde var att rikta uppmärksamhet mot att den avfyrades på 2000-talet, på exakt samma dag som några av de här kritikerna vaknade upp för att gå till sina vanliga jobb och köra sina barn till skolan. Det är väldigt obekvämt att inse att man lever i en värld flera hundra mil från ett land som bedriver ett barbariskt och orättfärdigt krig i ett annat land.

Vill öka intresset för Ukraina

Hittills har organisationen dragit in 15 000 dollar, över 158 140 kronor, bara på videoprojektet. Det räcker enligt Dmytro Zjluktenko till att fullt utrusta fem artilleripositioner. Men organisationen levererar inte bara utrustning till militären utan driver flera sidoprojekt, bland annat samlar man in leksaker till barn som flytt från kriget. Det senaste projektet är en ”jullåda” man fyllt med typiskt ukrainska föremål som har någon form av relation till det traditionella julfirandet.

Tanken är att lyfta en bild av Ukraina som visar något annat än krig, sorg och lidande.

– Vi vill att de ska associera Ukraina med var vi är i grunden, ett land med rik kultur, stora traditioner och en själ, säger Severyn Korutjka, 23, som är ansvarig för julprojektet.

ANNONS

– Vi vill att folk ska se att Ukraina är fantastiskt. Att Ukraina inte ens är i närheten av att vara det som Ryssland påstår. Det här är vårt sätt att förstöra det ryska narrativet. Vi vill visa att det här är ett fantastiskt land som bara har haft lite otur med grannen.

LÄS MER:Ordkrig efter att ”Matgeek” skickat julhälsning på granat i Ukraina

LÄS MER:Paket med djurögon skickade till flera ukrainska ambassader i Europa

LÄS MER:Finlands premiärminister: Europa är inte starkt nog

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS