Christer Mattson.
Christer Mattson.

Stark kritik mot avtal om doktorandtjänst

ANNONS
|

I kontraktet mellan kommunen och universitet framgår att Kungälvs kommun står för hela Mattssons lön, trots att han jobbar halvtid som pedagogikdoktorand i Göteborg – från 2014 och som längst till 2022. Kommunens faktiska prislapp kan landa uppemot 2,5 miljoner kronor.

– Det här avtalet talar väldigt mycket om vilka skyldigheter Kungälvs kommun har, men väldigt lite om vilken nytta vi får. Det handlar om ett avtal på miljonbelopp över en väldigt lång tid, säger Kungälvs oppositionsråd Anders Holmensköld (M).

Oppositionsrådet tycker det är orimligt att avtalet har slutits utan att de folkvalda politikerna fått ta del av det i förväg.

ANNONS

– När jag har ställt frågor om ifall vi betalar för en doktorand så har jag fått nekande svar. Jag känner en stor personlig besvikelse, säger Anders Holmensköld.

Den tjänsteman som skrivit på avtalet för kommunens räkning är sektorschefen Jonas Arngården. Han klassar doktorandarbetet som "kompetensutveckling" och understryker att beslut i den genren normalt alltid tas av tjänstemän, inte politiker.

Är det rimligt med utbildning för 2,5 miljoner kronor för en enskild medarbetare?

– Det är ovanligt, men den kunskap som Christer Mattsson får som doktorand kommer han ta med sig tillbaka in i organisationen, säger Jonas Arngården.

Vad säger du om kritiken om mörkläggning?

– Jag har inte haft något som helst intresse av att dölja det här. Jag har uppfattat frågorna som att de handlar om ifall vi har några mer kostnader utöver lönen. Och det har vi inte.

Anders Holmensköld ger inte mycket för argumentet om kompetensutveckling.

– Det finns sätt att göra det till lägre kostnader och under kortare tid. Det här är inte heller det område där vi mest behöver kompetensutveckling, säger han.

Christer Mattsson själv föredrar att ligga lågt i debatten om vilken valuta Kungälv får pengarna.

– Den här diskussionen har nått en nivå där jag känner att jag inte vill kommentera nyttan. Men jag är inte den första, inte den enda och förmodligen inte heller den sista kommundoktoranden från Kungälv. Och jag planerar att slutföra arbetet på betydligt mindre än åtta år, säger han.

ANNONS

Fakta: Startade 1995

• Efter mordet på John Hron 1995 startades Toleransprojektet av Christer Mattsson (bilden) på Kungälvs kommun.

• Projektet ger varje år unga i Kungälv, och numera även i flera andra kommuner, chansen att fundera kring främlingsfientlighet, fördomar och relationer människor emellan.

• 2013 visade en rapport att Toleransprojektet kan ha sparat över 200 miljoner kronor åt Kungälvs kommun.

• Kritik har kommit mot att projektet är dåligt förankrat i forskning. Nu under sommaren har Göteborgs universitet startat ett nationellt institut för tolerans, med tydlig koppling till arbetet i Kungälv.

ANNONS