Valet den 9 september blir en folkomröstning om välfärden, där skattesänkningar för de rikaste står emot investeringar i sjukvård, skola – och pensioner, skriver debattörerna.
Valet den 9 september blir en folkomröstning om välfärden, där skattesänkningar för de rikaste står emot investeringar i sjukvård, skola – och pensioner, skriver debattörerna.

Ålderdom ska innebära frihet – inte fattigdom

Pensionärerna har de senaste fyra åren fått en lång rad förbättringar. Det är en bra början och får vi fortsatt förtroende att leda landet kommer vi att fortsätta avskaffa orättvisa skatteskillnader och förbättra pensionärernas ekonomi, skriver Annika Strandhäll (S), Anna Johansson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Du som med slit och arbete byggt vårt land ska ha en bra pension. Det är en del av den svenska modellen. Därför har regeringen de fyra senaste åren tydligt prioriterat att satsa på pensionärerna. I genomsnitt har ekonomin för Sveriges pensionärer förbättrats med mer än 13 000 kronor per år. Vi har höjt bostadstillägget, gjort det billigare att gå till tandläkaren och tagit bort avgifterna till öppenvården för de över 85 år. För 1,7 miljoner pensionärer har vi sänkt skatten och tagit bort skillnaden i beskattning mellan arbete och pension för alla med inkomster upp till 17 000 kronor per månad. Det är konkreta resultat av socialdemokratisk politik med satsningar för ett samhälle som håller ihop.

ANNONS

Det är en bra början. Men det är ändå bara en början. Om vi socialdemokrater får förtroendet att fortsätta leda landet ska vi ta de sista stegen helt och avskaffa den orättvisa skatteskillnaden mellan arbete och pension till år 2020.

Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som sådan. Vårt långsiktiga mål är att pensionen ska vara minst 70 procent av lönen. Vi vill höja garantipensionen och bostadstillägget för de pensionärer som har det allra tuffast ekonomiskt. Vi vill att den som har slitit ett helt liv med låg lön, och har en inkomstpension på 9 000 – 17 000 kronor per månad, ska få höjd pension med upp till 600 kronor i månaden. Det gäller bland annat undersköterskor, förskollärare, lastbilsförare, grundskollärare, vårdbiträden, maskinoperatörer, lagerarbetare, städare och butiksanställda. För oss är det självklart att pensionärer som varit med och byggt upp det här landet ska få ta del av styrkan i svensk ekonomi.

Förbättra vården

En tryggare ålderdom handlar inte enbart om rättvisare beskattning och mer pengar i plånboken. Det ska även finnas en tillgänglig vård och en hemtjänst som går att lita på. Slopandet av öppenvårdsavgifter är en början, men vi behöver även ta krafttag mot långa vårdköer, väntetider och otillgänglighet. Nationellt vill vi öka antalet vårdanställda med 14 000 personer till 2022 och här i Västra Götalandsregionen vill vi erbjuda gratis besök hos tandhygienist för alla över 65, höja grundlönerna, korta köerna och förbättra tillgängligheten. Det är genom bättre arbetsvillkor, konkurrenskraftiga löner och fler kollegor i vården som köerna till vård kan kortas.

ANNONS

Mot detta står de borgerliga partierna, som inte lyckats fördela resurser till sjukvården, vilket lett till att sjukhusen i regionen nu dras med stora underskott och tunga besparingskrav. Det moderatledda styrets kortsiktighet och bristande förmåga att komma till bukt med sjukhusens ekonomiska situation går inte bara ut över personalens löneutveckling och arbetssituation, utan leder också till att patienter inte får den vård de behöver i rätt tid.

Borgarna införde pensionärsskatten

Vi får inte heller glömma att det var de borgerliga partierna som införde pensionärsskatten i regeringsställning, och som nu inte kan säga om de ställer upp på vårt förslag om höjd pension på upp till 600 kronor, eller inte. Vi socialdemokrater vet att en tryggare pension och en vård som går att lita på inte skapas av sänkta skatter eller privatiseringar. I stället ska vi använda vår starka ekonomi för att göra skillnad i människors vardag – när det går bra för Sverige ska det märkas för vanligt folk. Framförallt för våra pensionärer.

Valet den 9 september blir en folkomröstning om välfärden, där skattesänkningar för de rikaste står emot investeringar i sjukvård, skola – och pensioner. Ålderdom ska innebära frihet – inte fattigdom.

Annika Strandhäll (S)

socialminister

Anna Johansson (S)

ANNONS

riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg

Håkan Linnarsson (S)

regionråd Västra Götalandsregionen

ANNONS