Swedbanks tidigare vd döms till fängelse för grovt svindleri

Swedbanks tidigare vd, Birgitte Bonnesen, fälls för grovt svindleri. Det är första gången en storbanks-vd döms till fängelse för grova ekobrott.
Bonnesen kommer att överklaga domen, meddelar hennes advokat enligt TT.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

  • Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen döms till fängelse i ett år och tre månader för grovt svindleri.
  • Hovrätten anser att hon medvetet lämnat vilseledande uppgifter om bankens åtgärder mot penningtvätt, till medierna SvD och TT. Hon lämnade uppgifterna med uppsåt.
  • Bonnesen frias dock från misstankarna om marknadsmanipulation och insiderbrott.

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen fälls i hovrätten. Hon döms till fängelse i ett år och tre månader för grovt svindleri. En ledamot ville dock att Bonnesen skulle få en villkorlig dom.

I tingsrätten friades hon på samtliga punkter: grovt svindleri, alternativt grov marknadsmanipulation, samt röjande av insiderinformation.

Efter att SVT:s "Uppdrag granskning" 2019 avslöjat att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum fick Bonnesen sparken från storbanken. 2022 åtalades hon för att ha spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks åtgärder mot penningtvätt i Estland. Åtalet har inte handlat om penningtvätt i sig, utan om Bonnesens kommunikation om vad hon som högsta chef för verksamheten kände till.

ANNONS

Birgitte Bonnesen har hela tiden nekat till samtliga anklagelser.

Fakta: Birgitte Bonnesen

Bonnesen är född 1956 och har en lång karriär på Swedbank bakom sig. Hon anställdes 1987 på Första Sparbanken, som senare skulle bli Swedbank och arbetade därefter på ett antal positioner inom banken. Hon var till exempel chef för bankens verksamhet i Estland, Lettland och Litauen mellan 2011 och 2014. 2016 blev hon vd för Swedbank, efter att dåvarande vd Michael Wolf fått sparken. Hon tvingades avgå i mars 2019, i efterdyningarna av Uppdrag Gransknings avslöjande om en misstänkt penningtvättskandal kring storbanken. Hon fick i slutändan lämna utan avgångsvederlag.

I januari 2020 väckte Ekobrottsmyndigheten åtal mot Birgitte Bonnesen, för misstänkt grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation.

I januari 2023 friades Bonnesen på alla punkter av Stockholms tingsrätt.

Domen överklagades och i september 2024 dömde hovrätten den före detta bank-vd:n till fängelse i ett år och tre månader för grovt svindleri.

Stor granskning av ekobrott

Det var i februari 2019 som Uppdrag Granskning avslöjade en omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbank. Totalt hade minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. Men enligt en hemlig intern rapport från banken var omfattningen betydligt större än så. Enligt bankens egen utredare Erling Grimstad, handlade det om över hundra miljarder euro.

Uppdrag Granskning visade också att Birgitte Bonnesen vid upprepade tillfällen ljugit för såväl kunder, aktieägare som allmänheten gällande bankens misstänkta penningtvätt.

En månad senare fick vd:n Birgitte Bonnesen sparken. Sedan dess har alla misstänkta ekobrott i Swedbank utretts in i minsta detalj.

Åtalspunkten Bonnesen fälls för, grovt svindleri, skedde under 23-24 oktober 2018 och den 29 januari 2019, enligt domstolen.

Vilseledde medier om åtgärder om penningtvätt

Enligt åtalet spred Birgitte Bonnesen vilseledande uppgifter till medier och analytiker om Swedbanks åtgärder att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i bankens estniska verksamhet. Där anser hovrätten att det är klart att vd lämnade vilseledande uppgifter.

Och så får en vd för ett börsnoterat företag inte göra. Definitionen av svindleri är att sprida vilseledande uppgifter för att påverka priset på exempelvis en aktie.

Hon fälls inte för marknadsmanipulation eller röjande av insiderinformation, vilket hon också var misstänkt för, konstaterar hovrätten.

ANNONS

– Hovrättens slutsats är att två uttalanden har varit vilseledande, säger hovrättsrådet Sven Johannisson om Bonnesen.

Skadligt för allmänhet och aktieägare

Här hänvisar han till en intervju i Svenska Dagbladet och en med TT där hon förnekar att man har haft några problem med misstänkta transaktioner kopplat till Estland.

– Det var ett skevt urval av fakta, säger Johannisson om intervjun med SvD och hänvisar till en internrapport som visade att det kunde finnas 100 miljoner kronor i transaktioner som kunde vara föremål för penningtvätt.

I intervjun med TT förnekade hon åter att det fanns några kopplingar.

– Den samlade bilden som förmedlades var att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till Danske Bank i Estland, säger Sven Johannisson och menar att det fanns ett ekonomiskt intresse och beskeden från Swedbanks dåvarande vd innebar en kursökning i Swedbanks aktie.

Tydligt uppsåt

När det gäller uppsåtet menar hovrätten att det tydligt funnits ett sådant.

– Hon måste insett att hon förmedlade vilseledande uppgifter när hon svarade på frågorna, säger hovrättsrådet Sven Johannisson.

– Den som investerar på börsen måste kunna känna tillit till den information som börsbolagen lämnar, säger Johannisson.

När det gäller straffpåföljd menar hovrätten att hon inte handlat för egen vinnings skull.

– Det har inte påståtts att den åtalade haft personlig vinning, tvärtom hade hon bankens bästa för ögonen, säger Sven Johannisson.

ANNONS

– Däremot har det inneburit avsevärd fara, säger Johannisson och hänvisar åter till att hennes uttalanden har haft betydelse för aktiens värde och kunnat vilseleda småsparare och professionella investerare.

Bonnesens försvarsadvokat Per E Samuelson beskriver för TT hur han är ”i chock” och meddelar samtidigt att det är ”självklart” att hans klient kommer att överklaga domen.

LÄS MER:Swedbankutredning ger få svar – men vd nöjd

LÄS MER:Aktiespararna: Bonnesen måste gå om hon visste

LÄS MER:Strängare penningtvättslagar diskuteras i EU

LÄS MER:Experter: Utred och berätta mer, Swedbank

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS