Hilmersson: "Har det funnits ett bättre mittfält?"

ANNONS
|

Dagens spelare

Han gör sin 18:e raka säsong i landslaget och har hittills gjort 56 mål för sitt Kamrun. Detta trots upprepade bojkotter, bråk och strul med sitt förbund. Samuel Eto'o var VM:s yngste spelare 1998, i dag är han lagkapten och en av helt turneringens mest meriterade anfallare.

Exempelvis är han den ende, genom alla tider, som lyckats vinna Champions League två år i rad med två olika klubbar (Barcelona och Inter). 33-årige Eto'os karriär tycktes vara på väg utför när han valde pengarna i ryska Anzji Machatjkala för tre år sedan, men förra året var han plötsligt i Chelsea. I dag börjar hans fjärde VM.

ANNONS

Dagens tanke

Xavi, Javi Martínez, Xabi Alonso, Andrés Iniesta, Koke, Sergio Busquets, Santi Cazorla, Cesc Fábregas, Juan Mata, David Silva. Där har ni Spaniens mittfältare och frågan är om något landslag någonsin kunnat uppvisa en lika imponerande armé av mittfältsdominanter. Hur är det möjligt? Jag frågade den halv-katalanske TT-reportern Johannes Cleris, som svarade via sms:

"Tradition i kombination med välutvecklade akademier i klubblagen (inte minst Barcelonas), där spelintelligens går före fysik i unga år – och en ren slump att så många kommit fram samtidigt".

Dagens nörderi

Årets VM-boll heter Brazuca och tillverkas i staden Sialkot i Pakistan. Bollen väger 437 gram och har en omkrets på 69 cm. Den är därmed tre gram lättare än förra VM-bollen – Jabulani – men framför allt ska den vara stabilare än sin föregångare, som fick mycket kritik på grund av dess oförutsägbara luftfärder.

Dagens VM-minne

När Spanien och Holland i dag möts så är det reprisen på VM.finalen för fyra år sedan. En match som slog finalrekord i antal varningar med hela 14 stycken – åtta fler än det tidigare rekordet från 1986 (Argentina–Västtyskland.) Ändå blev det bara en utvisning (John Heitinga, Holland) och den allra sista varningen i matchen får betraktas som förlåtlig:

ANNONS

När Andres Iniesta med fyra minuter kvar av förlängningen skickade in matchens enda mål drog han av sig tröjan. Under hade han ett vitt linné med texten "Dani Jarque är alltid med oss". En hyllning till den 26-årige Espanyolspelaren som dog i en hjärtattack året innan.

Gult kort från domaren, men en gest ingen spanjor glömmer.

ANNONS