Här är VD-råden från Anton, 29

Han tycker att medarbetarna ska ha bordtennisbord, ölkyl och en hängmatta på jobbet. Nu kan 29-årige Anton Klintenberg bli Årets unga vd.

ANNONS
|

Anton Klintenberg blev vd för byggkonsultföretaget Sustend, med 17 anställda, i april i år. Ett drygt halvår senare är han en av sex personer som tagit sig vidare till finalen för ledarskapspriset Årets unga vd. En av medarbetarna skickade in hans namn.

– Jag hoppas och tror att det beror på att jag satsar väldigt mycket på att skapa glädje hos medarbetarna. Jag lägger mycket kraft och energi på att det ska vara roligt och meningsfullt att arbeta här – jag är glad att kollegorna tycker att det reflekteras i jobbet, säger han.

Ingen nybörjare

Även om han är ny på vd-posten, är Anton Klintenberg ingen nybörjare på Sustend. Han var med och startade bolaget 2009, tillsammans med sin pappa – och han har varit heltidsanställd sedan 2013. Då hade han precis avslutat sina studier på Chalmers, där han läst industriell ekonomi och gått Chalmers entreprenörsskola. Åren på den sistnämnda har också satt tydliga avtryck på Sustend.

ANNONS

– Jag inspireras mycket av startup-scenen i USA och Stockholm – där ser man inte nödvändigtvis arbetet som ett jobb, utan något man gör främst för att det är roligt, säger Anton Klintenberg.

Startup-inspirationen märks också fysiskt på kontoret i Gamlestan, där bordtennisbord bland annat samsas med en ölkyl, airhockeyspel och en hängmatta.

Sustend jobbar också mycket mot tydliga mål. Alla projektledare har både individuella och gemensamma, mätbara mål som följs upp princip i realtid. Bolaget har också en egen modell för återkoppling, feedback.

– Alla dokument som lämnar företaget har först lästs igenom av olika grupper inom företaget. En eller två kollegor läser alltid igenom och kommer med feedback på allt jobb du gör. Alla läser också varandras feedback – det gör att nya anställda snabbt lär sig jobbet och det ger mer seniora medarbetare nya perspektiv, förklarar Anton Klintenberg.

Grunden för att de anställda ska trivas och prestera beskriver han dock som små team där alla är synliga och känner att de bidrar, bra lön, bra förmåner och tillgång till alla tekniska hjälpmedel och prylar man behöver för jobbet.

Letar efter mentor

Anton Klintenberg har inga konkreta ledarskapsförebilder, men har inspirerats mycket av boken Delivering Happiness av Tony Hsieh – ikonisk grundare av enorma e-handelsbolaget Zappos. I den råder han bland annat ledare att använda lyckoforskning i verksamheten, ha företagskultur som första prioritet och få hela organisationen att ta ansvar för kundservicen.

ANNONS

– Det var första gången jag läste om att något annat än att precis rätt strategi, analys och siffror, faktiskt kan leda till framgång. Det var den boken som fick mig att fatta att det är det enda viktiga – om man har det på plats löser sig allt annat av sig självt. Det var startskottet för mitt eget tänk, säger Anton Klintenberg.

Han vill dock lära sig mer och letar nu både efter mentorer och en extern styrelse.

– Nästa stora steg är hitta någon som kan ställa krav på mig – jag vill också ha en chef, som kan utmana mig. Det behövs för att det ska bli riktigt bra, säger Anton Klintenberg.

Fakta: Anton Klintenbergs ledarskapsråd

1. Fokusera på att göra jobbet roligt. Utgå från dig själv - vad tycker du är kul, vad får dig passionerad?

2. Hitta den grejen och sätt, utifrån det, upp ett egen vision för verksamheten. Till exempel "Vår vårdcentral ska ha Sveriges nöjdaste patienter" eller som i vårt fall: "Vi får hus att leva"

3. Sprid meningen med jobbet till hela organisationen. Alla ska känna att det jobb de utför är meningsfullt och viktigt

ANNONS