Socialdemokraternas vallöfte: 60 miljoner till fritids

Ett tillskott på 60 miljoner och att fler barn ska få möjligheten att gå på fritids, det lovar Socialdemokraterna i Göteborg inför det stundande valet.
– Även barn till föräldralediga och arbetslösa ska kunna gå på fritids, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

ANNONS
|

På Gärdsmosseskolans Fritids i Bergsjön presenterade Socialdemokraterna i Göteborg ett nytt vallöfte om att satsa på stadens fritidsverksamheter.

LÄS MER:Socialdemokraternas vallöfte: att bygga bort bostadsbristen

Det handlar bland annat om att barn till nyanlända ska ha rätt att gå på fritids utan någon avgift.

Samt att barn till arbetslösa och föräldralediga ska kunna gå på fritids, vilket i dag inte är möjligt.

– Det här är en målmedveten reform för att öka jämlikheten i staden. Det handlar om att alla ska kunna gå på fritids, även barn till föräldralediga och arbetslösa, säger Ann-Sofie Hermansson.

Dessutom vill man i sin nästa budget skjuta till 60 miljoner kronor som ska fördelas över den kommande mandatperioden.

ANNONS

Det skulle motsvara drygt 100 nya tjänster inom verksamheten, menar man. I dag finns det drygt 670 anställda fritidspedagoger i staden.

Samtidigt låser man sig inte fast vid att resurserna måste gå till just anställningar.

– Vi behöver titta på var de här insatserna behövs bäst. Jag skulle dock säga att de här tjänsterna verkligen behövs, det är klart att vi behöver skickliga arbetare, säger Ann-Sofie Hermansson.

Stora skillnader mellan stadsdelarna

Mellan stadsdelarna skiljer det sig i dag ganska mycket mellan hur många barn som går på fritids.

Det vill Socialdemokraterna ändra på.

– I Näset och Örgryte går nästan samtliga på fritids, här är det bara 46 procent. Och apropå jämlikhetstanken, så kan man se över skillnaderna även i vår stadsdel. I Utbynäs går exempelvis fler på fritids än i Gärdsås, säger Lena Landén Ohlsson, 1:a vice ordförande i SDN Östra Göteborg.

Totalt går i dag 75 procent av barnen i Göteborg på fritids.

Vill genomföra till 2019

Insatsen skulle också ha betydelse för barnens möjlighet att utveckla sina förmågor, menar Socialdemokraterna.

– Det handlar väldigt mycket om språket, man får massor av tid att prata svenska med sina kamrater och vuxna. Man får ibland intrycket av att det är barnpassning på fritids, men så är det inte. Det finns en läroplan, säger Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS

Lena Landén Ohlsson fyller på:

– Samtidigt är trångboddheten är ett verkligt problem i staden, och då kanske man inte kan träffa sina kompisar efter skoltid, säger hon.

Får Socialdemokraterna som man vill ska satsningen vara genomförd fullt ut under 2019.

– Om det är någonting som uppriktigt är värt att satsa på så är fritids, det är en bra punktinsats, säger Ann-Sofie Hermansson och fortsätter:

– Om det i kommande detaljanalyser visar sig att det blir dyrare, billigare, eller tar längre tid att genomföra, då får vi anpassa oss efter det.

ANNONS