Krögaren och festfixaren drogade och våldtog unga kvinnor

ANNONS
|

Den 50-årige krögaren och den 25-årige festfixaren dömdes under fredagen för att ha utsatt två 16-åriga tjejer för grova våldtäkter. Övergreppen fimades och fotades flitigt av de båda männen och genomfördes när flickorna befann sig i hjälplösa tillstånd på grund avsömn, berusning och drogpåverkan.Åklagaren Jim Westerberg är trots den fällande domen inte helt nöjd.

LÄS OCKSÅ:Göteborgskrögare misstänkt för våldtäkt

– Vi yrkade på sju års fängelse för 50-åringen för de grova våldtäkterna på 16-åringarna. Sen sa vi att det definitivt inte borde utdömas lägre än sex års fängelse, men i princip ligger det i linje med det vi hoppades och trodde på, säger Jim Westerberg.

ANNONS

De grova våldtäkterna utfördes 2012.Den viktigaste bevisningen i dessa fall har varit det omfattande bild- och filmmaterial som beslagtagits i gärningsmännens olika datorer, mobiler och läsplattor.

Rätten menar att det är tydligt att flickorna är medvetslösa eller åtminstone har mycket låg medvetandegrad och att det därför är verklighetsfrämmande att tolka filmerna som att de ville medverka i sexuella handlingar. I samband med att männen flyttar på målsägandena eller själva byter positioner under övergreppengrimaserar de för kameran.

Bägge män förnekade samtliga brott igenom hela processen och hävdade att det rörde sig om en härlig utekväll som slutade medett överraskande positivt gruppsex. Männen ska tillsammans betala skadestånd till dessa två offerpå 165 000 kronor vardera.

LÄS OCKSÅ:Festarrangör misstänkt för serievåldtäkter

Målet omfattade emellertid totalt nio målsägande. Offrens ålder låg på mellan 16-23 år vid brottstillfällena. Resterande kvinnor åtalades enbart festfixaren för att ha våldtagit.

Systematisk serievåldtäktsman

Festfixaren har satt i system att utnyttja kvinnor sexuellt när de blivit medvetslösa eller varit starkt påverkade av alkohol och droger. Övergreppen har dessutom dokumenterats genom ett stort antal foton och filmer.

– Det är främst stora mängder alkoholsom druckits. Sen har det bjudits på cannabis och kokain i vissa fall, men framför allt cannabis. Dricker man mycket alkohol på småtimmarna och fyller på med cannabis som är avslappnande så har narkotikaexperten Kai Knudsen sagt att det leder till tillståndenoffren beskriver där man blir mattoch trög, säger Westerberg.

ANNONS

Han tillägger:

–De har haft svårt att freda sig och värja sig mot dessa övergrepp. De har varit såtrötta att de inte vaknat under övergreppen.

LÄS OCKSÅ:Möter många som varit utsatta för sexualbrott

Han döms nu för totalt två grova våldtäkter, som utfördes med krögaren, fyra våldtäkter, två fall av sexuellt tvång och kränkande fotografering. Han friades dock även för ett fall av sexuellt tvång.

– Vi pläderade för 10 års fängelse för den 25-årige mannen. Den förmildrande omständigheten kan ha varit att han var 20 år i vissa fall av de här sexuella övergreppen, menar kammaråklagare Jim Westerberg

Så tillägger han:

– Men det finns utrymme för skärpning av straffen för bägge män.

Utöver det skadestånd som ska betalas för de grova våldtäkterna döms festfixaren även till att betala skadestånd på nästan en halv miljon kronor till övriga offer.

Kan fortfarande finnas mörkertal

Upprinnelsen till det omfattande fallet som nu avgjorts i Göteborgs tingsrätt var en våldtäkt som anmäldes i mars i år på Avenyn. Därefter tog polisen festfixarens mobil i beslag och då hittade man ett stort antal filmsekvenser och bilder. Dessa gjorde att man kunde nysta upp denna omfattande härva somledde till ett stort antal anmälningar, men det kan fortfarande finnas ett mörkertal.

ANNONS

– En av målsägandena anmälde under slutfasen av förundersökningen där fanns inga bilder och filmer, men festfixaren dömdes ändå. Det finns inget från 2013 och 2014 i hans mobil.Han har dessutom haft flera mobiler så man kan inte utesluta att det hänt saker under den här luckan, menar kammaråklagare Westerberg.

Vad har ni för sammantaget intryck av den här yngre mannen?

– Bilden av festfixaren äratt när han har tillfälle att ge sig på berusade kvinnorså gör handet. Han har varit ute dagligen och festat ochdå kan man misstänka att han kommit i ytterligare liknande situationer, men vi har inte lyckats komma längre än så här. Det gör att vi misstänker att detkan finnas ett mörkertal med okända målsäganden, avslutar Westerberg.

Den sista anmälningen gjordes efter att målsäganden blivit tipsadom att media rapporterat om att krögaren häktats. Då anmälde hon det som i denna makabra tidslinje är den första våldtäkten. Trots att det gått så många år och att det inte fanns någon bevisning i form av bilder och filmer så blev det alltså en fällande dom även i det fallet.

Festfixarens döms för:

  1. Våldtäkt februari 2012 i Göteborg
  2. Två grova våldtäkter i mars2012i Göteborg
  3. Våldtäkt januari 2015 i Los Angeles
  4. Våldtäkt februari 2015 i Los Angeles
  5. Sexuellt tvång och kränkande fotografering juni 2015 i Göteborg
  6. Sexuellt tvång 5 mars 2016 i Göteborg
  7. Våldtäkt 20 mars 2016 i Göteborg

Krögaren döms för:

  1. Två grova våldtäkter i mars2012i Göteborg
  2. Ringa narkotikabrott
ANNONS