Annelie Silvander, chef för Tillståndsenheten i Göteborg. Bild: Bengt Christian
Annelie Silvander, chef för Tillståndsenheten i Göteborg. Bild: Bengt Christian

Tillståndschefens vardag - hot och vandalism

Annelie Silvander, chef för Tillståndsenheten i Göteborg berättar att hot är något hon tvingas leva med i sin yrkesroll. - Senast för några veckor sedan så fick jag spikar i däcken och en annan gång brann hela bilen upp, berättar hon.

ANNONS
|

Krogbranschen i Göteborg väcker ofta starka känslor, inte minst när det gäller indragna tillstånd eller krogar som går i konkurs. Som chef för Tillståndsenheten är Annelie Silvander van vid att ta emot hot och att attacker riktas mot henne, vilket GT var först att rapportera om.

- Jag har utsatts för allt från intensiva näthatskampanjer till att man ringer eller mailar mig hot. I mitt fall har jag också fått min privata bil skadad vid ett flertal tillfällen, berättar hon.

LÄS MER: Klassisk Göteborgskrog förlorar serveringstillstånd

Hon berättar att hennes privata bil fått rutorna sönderslagna när den stått parkerad vid arbetsplatsen. En annan bil har helt brunnit upp efter att den tänts på. Ingen har heller kunnat gripas efter dåden, som Annelie Silvander uppfattat varit som intensivast just när Tillståndsenheten tagit kontroversiella beslut.

ANNONS

- När förslaget om att krogarna skulle stänga klockan 03 istället för 05 till exempel. Det var ett förslag från Polismyndigheten, men det eftersom vi lägger fram det så står det mitt namn på pappren, då fick jag ta emot många hot, berättar hon.

Van att hotas

Enligt Annelie Silvander är hoten något hon tvingats vänja sig vid i sin yrkesroll. Sedan 2007 är hon chef för Tillståndsenheten i Göteborg och har varit med att ta beslut som avgjort många krögares öde.

- Det vi jobbar med väcker starka känslor och det handlar ofta om mycket pengar för de som drabbas. När man drar in ett tillstånd så är det inte ovanligt att ett bolag går i konkurs, säger hon.

Tar hoten på allvar

Hon beskriver hoten som allvarliga.

- Det är klart att det är obehagligt. Det är framförallt inte roligt för barn och familj. Det har hänt att de undrar vad jag jobbar med och om det är farligt. Det är tufft för de nära omkring en som inte är inblandade, men ändå drabbas, säger hon.

LÄS MER: Fler bulvaner upptäcks i krogbranschen

Precis som för andra tjänstemän, myndighetspersoner och politiker så är också Säkerhetspolisen inkopplade i säkerhetsarbetet.

ANNONS

- Förutom det säkerhetsarbete vi jobbar med dagligen så har vi också jättebra stöd av polisen och Säpo som jaghar haft en dialog med genom åren och träffat flera gånger i mitt arbete.

Trots hoten drivs hon att fortsätta kampen mot oseriösa krögare.

- Jag har varit chef här i många år och det är inte roligt när det händer och något jag aldrig kommer att vänja mig vid. Men de rolig delarna av jobbet väger tyngre. 99 procent av alla krögare tycker att det vi gör är bra, säger hon.

ANNONS