Veronica Lin-målet kan få göras om - nämndeman anklagad för jäv

"Ja, men tjena" skrev nämndemannen riktat till den åtalade under rättegången. Och på sin facebook hade han en bild på Hitler. Nu riskerar det stora målet mot You Lin att få göras om.

ANNONS
|

Efter 21 dagars rättegång avslutades målet mot You Lin 31 mars. Fem veckor senare kom tingsrättens dom: You Lin döms till livstid för att ha anstiftat mordet på sin fru Veronica Lin i mars 2003.

Under rättegången försvarades den mycket förmögne You Lin av tre advokater, vilka nu överklagat domen. De kräver att hovrätten bestämmer att rättegången ska göras om i tingsrätten. Detta sedan de upptäckt att en av målets nämndemän agerat på ett sätt de anser visar att han varken varit opartisk eller oberoende under rättegången.

Av liknande skäl bestämdes häromveckan att det så kallade "bagerimålet" skall göras om, sedan en kvinnlig nämndeman skickat beundrarmail till en av utredarna.

ANNONS

I You Lin-målet har de tre försvarsadvokaterna upptäckt flera märkliga omständigheter kring en av nämndemännen.

Dagen efter att åklagaren redovisat omstridda handlingar som enligt henne visade att You Lin använt sig av falska id-handlingar, kommenterade nämndemannen detta på sin facebook-sida med orden "FLERA olika identiteter. Ja, men tjena..."

You Lin anser dessutom att nämndemannen under pågående huvudförhandling gett uttryck för rasistiska, antisemitiska och främlingsfientliga värderingar.

Beviset för detta är, anser You Lin via sina advokater, att nämndemannen lade upp en bild på Adolf Hitler och stormuftin av Jerusalem som omslagsbild på sin facebook.

- Det är min bestämda uppfattning att nämndemannen tagit ställning under pågående förhandling och därmed varit jävig. Och hans opartiskhet kan ifrågasättas genom att han lägger upp bilden på Hitler. Det är också jäv, säger Fredrik Ungerfält, en av You Lins försvarare.

Ungerfält gjorde jävsinvändningen som fick det gigantiska Södertälje-målet att tas om 2012.

- Jag är uppmärksam på jävsförhållanden. Om målet återförvisas är det olyckligt för alla parter, men det har ingen betydelse enligt lagstiftningen, säger Fredrik Ungerfält.

Nämndemannen säger att han absolut inte har antisemitiska värderingar och förklarar att bilden på Hitler och stormuftin var ett sätt för honom att visa "kopplingen mellan IS och nazismen".

ANNONS

"Ja, men tjena"- kommentaren förklarar nämndemannen med att You Lin under rättegången erkände att han använt olika identiteter, vilket fick You Lin att "tappa rejält i förtroende" i hans ögon.

Får man som nämndeman, under pågående mål, tillkännage att man tappat förtroende för den tilltalade?

- Den frågan säger jag pass på, svarar nämndemannen.

Sedan tidigare är Veronica Lin-målet överklagat av åklagaren, som vill ha You Lin fälld också för anstiftan av mord på den 44-årige man som hittades nedgrävd under flerfamiljshuset i Högsbo.

ANNONS