Vill locka fler. Daniel Bernmar, kommunalråd (V), hoppas att kommunen ska bli en mer attraktiv arbetsgivare med slopad karensdag för förskolepersonal.
Vill locka fler. Daniel Bernmar, kommunalråd (V), hoppas att kommunen ska bli en mer attraktiv arbetsgivare med slopad karensdag för förskolepersonal.

De rödgröna vill slopa karensdag

ANNONS
|

Sjukfrånvaron är hög bland förskolepersonalen. Inte minst under vinterhalvåret, då allt från vinterkräksjukan till vanliga förkylningar härjar.

Vänsterpartiet föreslår att kompensera de anställda för karensdagen under perioden oktober till mars med i budgetmotionen.

– Det är lite tekniskt, för karensdagen är ju reglerad i lag. Men vi tänker att vi som arbetsgivare kan hitta sätt att ersätta sjuklönelagens avdrag, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Hur kommunen ska lägga upp det rent tekniskt är ännu inte fullt utrett. Tanken är att man ska titta på det mer i detalj under året och Daniel Bernmars förhoppning är att man redan under 2017 ska kunna testa det i någon del av staden, för att kunna genomföra det fullt ut i oktober 2018.

ANNONS

"Vill ha jämställda arbetsplatser"

Han säger att det finns två viktiga skäl till att man vill kompensera för karensdagen.

– Vi vill ha jämställda arbetsplatser. I dag drabbas kvinnor hårdare i sin arbetsmiljö, både på grund av organisationen men också för att de utsätts för smitta.

Den andra anledningen är att man hoppas att kommunen på det här sättet ska bli en mer attraktiv arbetsgivare.

– Det är viktigt för att vi ska kunna locka alla de förskollärare vi behöver. I dag är det svårt – och det här blir ju ett slags förmån utöver det lagen kräver.

Gör en översyn av systemet

Att karensdagen slår lite blint är en fråga som har varit uppe till diskussion många gånger och regeringen håller just nu på med en översyn av systemet. Men att arbetsgivare går in och kompenserar för den på det här sättet är högst ovanligt.

– Jag tror att man försökt hitta en modell i landstinget i Uppland, men det är det enda jag hört talas om, säger Daniel Bernmar.

Satsningen handlar om förskolan. Varför inte till exempel hemtjänsten?

– Vår bild är att det är värst i förskolan, men i alla kvinnodominerade välfärdsyrken finns den här problematiken. Man rör sig i infektionsrika miljöer. Det gäller även äldreomsorgen och skolan, det är en jämställdhetsfråga.

ANNONS

Liberalerna tveksamma

Liberalernas kommunalråd Helene Odenjung är tveksam till idén. Hon ifrågasätter om den verkligen är möjlig att genomföra – och om den får den önskade effekten.

– Det är viktigare att jobba med att personalen inte blir sjuk, om det är det man vill komma åt med det här förslaget, säger hon och nämner rimligare arbetsbörda och åtgärder för att se till att föräldrar inte släpper iväg sjuka barn till förskolan som exempel på hur det kan göras.

Fakta: Slopad karensdag

De rödgröna satsar 15 miljoner kronor för att kunna kompensera förskolepersonal för karensdagen vid sjukdom under perioden oktober till mars.

Bakgrunden är att förskolepersonal har hög korttidsfrånvaro, på grund av att de utsätts för mycket smitta i jobbet.

Förändringen är en del i den rödgröna budgeten för 2018. Om den går igenom kommer förändringen börja gälla på stadens alla förskolor hösten 2018.

Den rödgröna budgeten presenteras i sin helhet under måndagen.

ANNONS