Här klagas det mest på flyktingboenden

Klagomålen mot de föreslagna flyktingboendena strömmar in till kommunen. Mest klagar personer i Askim och västra Göteborg. Det vanligaste argumentet är rädsla för brott.

ANNONS
|

GP har gått igenom samtliga skriftliga synpunkter som kommit in till Fastighetskontoret och Stadsbyggnadskontoret. Vid lunchtid på fredagen rörde det sig om sammanlagt 181 synpunkter, varav 175 av dem var negativa. Framförallt rör det sig om protester från havsnära områden som Skintebo, Fiskebäck, Amundön och Askimsviken. När det gäller Fridkullagatan i Krokslätt har inte en enda synpunkt kommit in.

Läs också:Här ska tillfälliga flyktingboenden byggas

”Många jag pratat med säger att dom kommer flytta om dessa planer blir av, men det kommer inte gå att sälja då ingen kommer vilja köpa här ute. Ni orsakar skador i form av kraschade fastighetspriser, hur skall ni ersätta detta??” skriver en person.

ANNONS

”Jag mår så jäkla dåligt över att ha hotet om våld, överfall, bränder och framförallt mina barns säkerhet konstant i tankarna” skriver en kvinna i Tuve.

Som GP berättat tidigare har Göteborgs stad presenterat tolv platser där man vill bygga tillfälliga flyktingboenden. Boendena är till stor del placerade i väletablerade områden där medelinkomsten ligger över genomsnittet och en mindre andel av befolkningen är invandrare. Detta i syfte att öka integrationen.

Läs också: "Bygg inte mer segregation – bygg riktiga bostäder"

Målgruppen är minderåriga och barnfamiljer som beviljats permanent uppehållstillstånd, en grupp som kommunen enligt lag är skyldig att erbjuda boenden. Husen ska stå kvar i max 15 år och när de boende når vuxen ålder får de söka nya bostäder som alla andra. Men förslaget har mött protester bland grannar.

Det främsta argumentet bland klagomålen är att man är rädd för ökad kriminalitet och sexualbrott.

”Vi känner stark oro, för att flyktingarna skall vara fulla med trauma, krigsskador mentalt. Med tanke på vad flyktingarna kan ha råkat ut för. Flickorna i föreningen och i området är självklart väldigt väldigt oroliga” skriver en bostadsrättsförening i Hinsholmen.

”Jag har alltid argumenterat starkt mot alla former av rasistiska kommentarer men plötsligt befinner jag mig i en situation som är helt ny för mig. Nu när jag själv är personligt berörd och mina egna barns trygghet är hotad så vattnas alla mina tidigare argument ur” skriver en kvinna och säger att hon inte kommer våga låta sina barn leka på lekplatsen intill boendet.

ANNONS

Fastighetsdirektören Magnus Sigfusson som fått ta emot många av synpunkterna känner igen sig.

–Det är kanske inte konstigt när man tänker på vad vi sett i media. Mordet i Mölndal har nog påverkat väldigt mycket. Säkerhet är en jätteviktig fråga. Vi i staden måste kunna stilla den oron och samtidigt ta säkerhetsfrågan på stort allvar. Både för grannarna och de nyinflyttade, säger Magnus Sigfusson.

En del har även åberopat rädslan för att flyktingboenden ska påverka saker som natur och fornlämningar.

”Sätter mig emot byggandet av boendebaracker i Fiskebäck. Området är inte lämpligt för det, skogsdungen som är tänkt användas måste ju skövlas. Djurlivet som finns där idag kommer att ta stryk. Vi har idag hackspett, rådjur, grodor, sällsynta humlor, mycket småfågel. Området för övrigt klarar inte den belastningen.” skriver en orolig man.

Men alla är inte negativa. Bland synpunkterna finns sex stycken positiva.

”Äntligen ett rätt och stort steg mot en långsiktig lösning för att få en bra integration i Göteborg!” skriver en kvinna i Fiskebäck.

Nu väntar ett omfattande arbete för kommunen att gå igenom alla synpunkter.

–Många har överreagerat och tror att allt är färdigt. Detta är fortfarande ett förslag. Men det är bra att folk återkopplar, säger Magnus Sigfusson.

ANNONS

Oro för ökad kriminalitet/sexualbrott/barns säkerhet: 62 klagomål

Rädsla för sjunkande huspriser/störd utsikt/omgivning: 27 klagomål

Rädsla för naturpåverkan/fornlämningar: 17 klagomål

Kritik mot dålig information/vill överklaga: 15 klagomål

Allmänt emot/allmän kritik: 54 klagomål

Så gjorde vi

I fall där flera skäl angivits har vi räknat det som medborgaren lagt mest vikt vid.

Siffrorna gäller skriftliga synpunkter inkomna till fastighets- och stadsbyggnadskontoret.

Enstaka klagomål kommer från samma personer.

ANNONS