Amaryllis, ståtlig men inget att förtära. Arkivbild.
Amaryllis, ståtlig men inget att förtära. Arkivbild.

Julblomman – stämningsfull men besvärlig

Härliga dofter och vackra färger. Samtidigt hälsofarliga och i vissa fall extremt huvudvärksframkallande. Nu börjar rusningen efter julblommor. Men för många är den traditionella växtfröjden ett ständigt gissel.

ANNONS
|

- Giftiga julblommor finns inte, säger Jonas Höjer, läkare vid Giftinformationscentralen (GIC).

Allt frid och fröjd då? Nja, inte riktigt.

- Det där med giftig ska ju definieras också.

ANNONS

Jonas Höjer säger att förgiftningar från julväxter "i princip inte existerar" men att fall där personer upplevt obehag av växterna är "ganska vanliga".

Irriterande egenskaper

Julstjärnan kan, liksom den ståtliga amaryllisen, orsaka kräkningar och diarré om man lyckas få i sig dem. Värst är det för små barn och husdjur, som kanske inte kan låta bli att plocka eller kanske till och med smaka på blad och blommor.

- Många av växterna har irriterande egenskaper, men det finns ingen giftighet så att det tas upp i kroppen och blir allvarligt, säger Jonas Höjer.

Hyacinter är en annan besvärlig blomma som ställer till det för många doftkänsliga. Lökväxten är mycket omtyckt, men ändå ofta portad i offentliga miljöer. För den som inte kan låta bli att ta hem den trots risk för huvudvärk, nysningar eller rinnande ögon så finns det numera alternativ.

Vita doftar minst

Helt doftlösa är de inte, men i handeln finns numera hyacinter som inte alls doftar i närheten så starkt som de gjorde förr, säger en av landets hyacintodlare, Björn Lagergren, som driver handelsträdgård i Lenhovda i Småland.

ANNONS

- Hyacinter graderas nu i olika grader av doft och finns i tre olika klasser. Svag, medel och fyllig står det på krukorna, säger han och tipsar:

- Välj vita hyacinter, de doftar definitivt minst. Men de som inte tål dofter alls ska inte handla hyacinter.

TT

Fakta: Julblommor att hålla koll på

• Amaryllis: Växten, speciellt löken, innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Inga allvarliga förgiftningar kända hos människa, men kan ge magbesvär.

• Idegran: Innehåller bland annat taxin samt en irriterande olja. Att tugga/äta på barr och söndertuggade frön innebär förgiftningsrisk. Allvarliga förgiftningar är ovanliga. Symptomen är magbesvär. I allvarliga fall eventuellt även hjärt- och allmänpåverkan.

• Hyacinter: Innehåller ämnen som har irriterande egenskaper.

• Mistel: Innehåller viscotoxiner som har irriterande egenskaper. Kan ge magbesvär.

• Tazett: Innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Förtäring kan ge magbesvär.

• Julros: Kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär, eventuellt även andra symtom.

• Julstjärna: Kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär.

Källa: Giftinformationscentralen

Fakta: Alternativa julblommor

Rädd för hälsofarliga blommor – eller störd av för mycket doft? Byt ut de traditionella växterna – och behåll julkänslan.

Exempel på alternativ är novemberkaktus, brudorkidé, azalea, rosenkalla, höstglöd, tuvvaktelbär, juvelblomma, ardisia, flamingoblomma, begonia eller papegojstjärt.

Vill du ha amaryllis trots risk för allergi? Ibland kan det räcka med att ta bort ståndarna på amaryllisens blommor eftersom det är blommornas pollen många är allergiska mot.

Källa: Astma- och allergiförbundet

ANNONS