President Donald Trump och hand nigerianske kollega Muhammadu Buhari skakar hand under presskonferensen utanför Vita huset.
President Donald Trump och hand nigerianske kollega Muhammadu Buhari skakar hand under presskonferensen utanför Vita huset.

Trump lovar Nigeria stöd mot Boko Haram

USA:s president Donald Trump lovade ökat stöd till terrorbekämpning men krävde också större tillgång till Afrikas största ekonomi när han tog emot sin nigerianske kollega Muhammadu Buhari i Vita huset.

ANNONS
|

Trump bekräftade på presskonferensen efter mötet att Nigeria "mycket snart" ska få köpa helikoptrar, utöver de tolv stridsflygplan av typen A-29 Super Tucano som tidigare utlovats, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Buhari är i USA för att samla stöd för landets kamp mot extremiströrelsen Boko Haram, men också i hopp om att locka amerikanska investeringar. Trump gjorde klart att han i utbyte mot amerikanskt stöd vill att den nigerianska marknaden öppnar för export från USA.

- Vi ger Nigeria gott och väl över en miljard dollar i stöd varje år, och vi har redan börjat tala med presidenten om att riva handelshinder – mycket påtagliga hinder för USA:s handel med Nigeria. Vi tycker att de är skyldiga oss det, sade Trump enligt AFP.

ANNONS

"Skithålsländer"

Mötet sker knappt fyra månader efter att Trump uppges ha kallat nationer i Afrika för "skithålsländer".

Trump själv nekade till språkbruket men han skickade ändå ett brev till Afrikanska unionens ordförande där han uttryckte sitt engagemang för kontinenten. Och i mars sände han sin dåvarande utrikesminister Rex Tillerson på en rundresa i flera afrikanska länder. Tillerson fick dock sparken under turen och var tvungen att återvända hem innan han hann till Nigeria.

Vid den gemensamma pressträffen undvek Buhari diplomatiskt att kritisera Trump för uttalandet.

- Jag vet inte om beskyllningarna mot presidenten var korrekta eller inte, så det bästa för mig är att hålla tyst, sade han.

Kamp mot Boko Haram

Nigeria är å ena sidan en snabbväxande ekonomi med stora oljetillgångar och å andra sidan ett land som fortfarande slåss mot extremistgruppen Boko Haram. Den mångåriga konflikten har tagit tiotusentals liv och tvingat över två miljoner människor att fly sina hem, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. För fyra år sedan förde Boko Haram bort runt 270 skolflickor i ett uppmärksammat dåd.

ANNONS

President Buhari var en av två afrikanska ledare som Trump ringde efter sin installation i fjol. Den 75-årige presidenten meddelade nyligen att han ställer upp för omval nästa år.

TT

Fakta: Nigeria

Nigeria ligger i Västafrika. Det har drygt 186 miljoner invånare och är Afrikas folkrikaste land. De tre dominerande folkgrupperna är hausa-fulani, yoruba och igbo.

President Muhammadu Buhari är landets stats- och regeringschef. Han meddelade nyligen att han ställer upp för omval nästa år. Detta till mångas förvåning eftersom han varit sjuklig och tillbringat flera månader i Storbritannien för vård. Buharis vallöften vid det förra valet 2015 handlade om att öka säkerheten och bekämpa korruption.

Landets stora oljetillgångar ger betydande intäkter men i övrigt är Nigeria en traditionell utvecklingsekonomi. Stora delar av befolkningen lever på av jordbruk. 2016 låg BNP per person på 2176 dollar.

I många år har osämja rått mellan det muslimska norra Nigeria och de södra delarna av landet, där flest kristna bor. 1967–1970 tog Biafrakriget, som utlöstes av att det kristna igbofolket försökte upprätta en egen stat, över en miljon liv. 1999 gick Nigeria över från militärstyre till civilt.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS