Kraftiga jordskalv i centrala Kina

Minst 19 människor har dödats och uppemot 300 har skadats i två separata jordskalv i Kina. Tiotusentals turister har evakuerats från Sichuanprovinsen där det kraftigaste skalvet inträffade, enligt kinesiska myndigheter.

ANNONS
|

Tidigt på onsdagsmorgonen, lokal tid, skakades ett glesbefolkat område i regionen Xinjiang i nordvästra Kina, nära gränsen mot Kazakstan, av ett skalv med magnituden 6,6.

32 människor skadades, enligt den statliga tidningen Folkets Dagblad. Skalvet följdes av två efterskalv. Omkring tio timmar tidigare inträffade ett kraftigare skalv, med en magnitud på 7,0, i Sichuanprovinsen i centrala Kina. Där har 19 personer, däribland sex turister, konstaterats döda och 247 har skadats, enligt provinsregeringen.

Därutöver ska omkring 30 000 turister ha evakuerats från jordbävningsområdet, något som ledde till trafikstockningar på de smala vägarna i området. De flesta tros vara inhemska turister.

Enligt tidigare uppgifter från Kinas nationella katastrofkommission, som baseras på befolkningsstatistik för området, kan uppåt 100 människor ha dödats i Sichuan-skalvet och tiotusentals bostäder kan ha raserats. Nationalparken Jiuzhaigou som är ett populärt turistmål ligger inte långt från skalvets epicentrum.

ANNONS

Populärt resmål

Området där jordskalvet bröt ut är en bergig och glesbefolkad del av centrala Kina. Men nationalparken Jiuzhaigou, som är ett populärt turistmål, ligger inte långt från skalvets epicentrum. Det

var i staden Zhangzha strax norr om nationalparken de sex turisterna omkom, enligt kinesiska myndigheter. Minst 63 människor skadades i samma stad, rapporterar AP.

Dödssiffran väntas stiga

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, tror att dödssiffran kommer att stiga.

– Skalvet har skett ganska ytligt, och det är det som gör att vi ser skadorna nu. Det är ett bergigt område där sekundära effekter som jordskred är troliga. Oftast är byggnadsstandarden på landsbygden i Kina inte så bra och skalv av den här storleken gör därför väldigt stor skada, säger han till TT.

Statlig television rapporterar att elektriciteten nu till stora delar har kommit tillbaka till de drabbade områdena och att militären skickat räddningshjälp till området.

Krävde 87000 liv

I Sichuanprovinsen produceras stora delar av Kinas ris, sötpotatis, sockerrör och andra viktiga livsmedel. Det är också den provins som är landets största producent av griskött. Provinsen består delvis av vidsträckta gräsområden där fåruppfödning bedrivs. Östra delen upptas av den bördiga högplatån Röda bäckenet.

År 2008 inträffade ett skalv med magnituden 8,0 i Sichuan. Det krävde omkring 87000 liv.

ANNONS

Fakta: Några av de dödligaste skalven

April 2015: Omkring 9000 människor omkommer i en jordbävning i Nepal.

Mars 2011: Nära 18900 personer omkommer i tsunamivågorna efter ett skalv på 9,0 i havet utanför Japans nordöstra kust.

Januari 2010: Ett skalv på Haiti med magnituden 7,0 dödar mellan 250000 och 300000 personer.

Maj 2008: En jordbävning i Sichuanprovinsen i Kina med magnituden 8,0 kräver 87000 liv.

Maj 2006: 6000 dödas i ett kraftigt skalv i Indonesien. 1,5 miljoner människor blir hemlösa.

Oktober 2005: Ett skalv med magnituden 7,6 kräver över 75000 liv i Pakistan.

December 2004: En kraftig jordbävning utanför Sumatra, Indonesien, skapar tsunamivågor som dödar 220000 människor i länder kring Indiska oceanen.

December 2003: Iranska staden Bam drabbas av en jordbävning med magnituden 6,7. Nära 32000 personer omkommer.

Januari 2001: Indiska delstaten Gujarat drabbas av ett skalv med magnituden 7,7. Omkring 25000 människor omkommer.

Källa: TT

ANNONS