Arkivbild på SOS Alarm-operatör.
Arkivbild på SOS Alarm-operatör. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kraftig ökning av SOS-larm under sommaren

Den ovanligt varma och soliga sommaren har bidragit till en stor ökning av antalet samtal till SOS Alarm. Lördagen den 21 juli inkom 13 200 larm, vilket motsvarar en nyårsafton.
– Det är väldigt ovanligt att vi når dessa siffror under semesterperioder, säger Per Einerfors, presstalesperson vid SOS alarm.

ANNONS
|

Antalet samtal som inkommit till SOS Alarm är avsevärt fler än förra sommaren. I Västra Götaland har antalet larm om brand i terräng fördubblats sedan i fjol. Larm om värmerelaterade vårdärenden har fyrdubblats i landet och antalet SOS-anrop om bett från främst getingar och ormar har fördubblats under perioden 1 juni till den 25 juli.

– Det vi ser är framför allt att i och med den stigande temperaturen ser vi att äldre mår dåligt i värmen, vi ser att det ökar i ärenden om brand i terräng, ett ökat intag av alkohol i och med det fina vädret och då ökar samtalen till SOS Alarm, säger Per Einerfors, presstalesperson vid SOS alarm.

ANNONS

Fått avbryta semestern

Larmcentralen har varit kraftigt ansträngd under sommaren och flera i personalen har kommit in tidigare till jobbet, jobbat över och avbrutit sina semestrar för att hålla nere svarstiderna för de som ringer in.

Den 21 juli hade SOS-Alarm sin högsta samtalstopp hittills under sommaren. Då inkom 13 200 samtal, vilket Per Einerfors menar motsvarar nyårsafton.

– Det är väldigt ovanligt att vi når dessa siffror under semesterperioder, säger Per Einerfors.

Ring 112 i akuta lägen

SOS alarm har tidigare uppmanat allmänheten att endast ringa nödnumret 112 i akuta lägen, och hänvisar i övrigt till 113 13 där man kan få information om till exempel pågående bränder.

– Vi hänvisar oroliga till 113 13 för att inte belasta 112. 112 ringer man i akuttillstånd, till exempel för att rädda liv, egendom eller miljö, säger Per Einerfors.

De generella tips han ger till allmänheten är att dricka mycket, anpassa verksamhet och aktivitet utifrån vädret och att inte anstränga sig för mycket i värmen.

Tre saker att tänka på om du ringer 112 i en nödsituation:

1. Ta reda på var du är

SOS Alarm har idag inte laglig rätt att se din exakta position när du ringer från en mobiltelefon. Det gör att du behöver ta reda på var du är så att du snabbt kan förmedla det till SOS-operatören. Skriv upp adressen om du åker till en ny plats eller ladda ner en app där du lätt kan hitta koordinater till din smartphone.

2. Stå kvar på platsen, ta reda på vad som verkligen har hänt.

SOS Alarm behöver exempelvis veta vad som har hänt, hur många personer som är skadade eller hur omfattande en brand är för att kunna skicka rätt hjälp. Går du vidare och ringer i farten utan att kunna svara blir det svårt för SOS Alarm att bedöma läget och dimensionera insatsen.

3. Svara på operatörens frågor

När du ringer 112 är SOS Alarms ögon på platsen. Operatören ställer många frågor för att kunna förmedla så mycket information som möjligt till ambulans eller räddningstjänst som är på väg. Det gör att de kan förbereda sig och arbeta mer effektivt på plats. SOS-operatören larmar ut hjälpen samtidigt som han eller hon fortsätter att ställa frågorna, så det innebär ingen fördröjning.

Källa: SOS Alarm

ANNONS