Kraftigt oväder - SMHI varnar

Ett oväder som sveper in från Nordsjön har under onsdagen nått den svenska kusten. SMHI har utfärdat kulingvarningar för både Skagerack och Kattegatt där mängder med hummerfiskare nu finns ute på sjön. Även Trafikverket uppmanar människor att hålla sig uppdaterade om väderläget. – Det är kulingvarningar både i dag och i morgon, säger meteorologen Kristoffer Molarin.

ANNONS
|

Under natten mot onsdagen vräkte regnet ner ner över Västsverige. Under morgonen fastnade en personbil i kraftiga vattenmassor underjärnvägsbron i centrala Borås.

– Det är en naturlig sänka där och en brunn var helt igentäppt och vi fick vinscha upp en bilfrån vattnet, sägerMikael Rohmee, inre befäl vid södra Älvsborgs räddningsförbund.

Vägen fick under morgonen stängas av på grund av översvämning. Personen som körde bilen skadades inte under dramat.

Flera andra trafikolyckor har också inträffat i höstrusket. I natt kraschade bland annat en man i 60-årsåldern in i ett träd med sin moped i Kungsbacka. Mannen vårdas nu på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS

Ovädret väntas fortsätta under onsdagen. SMHI utfärdat varning för kuling längs både Skagerack och Kattegatt längs västkusten.

Under veckan finns mängder med hummerfiskare ute på havet. Hummerfisket hade premiär i måndags och den första hummern såldes i går för 20 000 kronorpå Göteborgs fiskeauktion.

– Vi vet averfarenhet att det i samband med hummerfisket inte tas samma hänsyn till väderläget.Vår inställning är att man ska ta samma hänsyn som alltid och hålla sig uppdaterad om väderläget innan man ger sig ut, säger Tobias Fälth, presskommunikatör vid Sjöfartsverket.

Han uppmanar människor som ger sig ut på havet att alltid ha på sig flytväst ochha en mobiltelefon i ett vattentättfodral med sig.

– Sedan är det väldigt bra att göra upp en färdplan innan man ger sig ut för att vittja sinahummertinor. En färdplan om hur länge man planerar att vara ute och som någonpå land känner till. Då ökar chanserna att kunna bli räddad. Vi vet också att nästan alla som lyckas larma oss själva blir räddade. Förra året blev alla som själva lyckades larma ossräddade, säger Tobias Fälth.

Kulingvarningar

Enligt SMHI kan det blåsa upp till 20 meter per sekund längs Kattegatt och Skagerack under onsdagen.

Kristoffer Molarin, är meteorologpå vädertjänsten Foreca.

ANNONS

– Ett djupare lågtryck kommer in redan i natt. Under den tidiga torsdagsmorgonen blir det mer tilltagande vindar, och mer blåsigt än vad det är idag. Vindarna som kommer in under torsdagsmorgonen avtar inte förrän under fredagsmorgonen, sägerKristoffer Molarin.

Han berättar att det kommer blåsiga kraftigt över framför allt havet.

– Det är kulingvarningar bådei dag och i morgon, med enmedelvind på14 meter per sekundeller mer. Jag skulle råda människor att ta in lösasaker med tankepå vindarna, sägerKristoffer Molarin.

"Håller er uppdaterade"

Även Trafikverket uppmanar nu människor att hålla sig uppdaterade om väderläget innan de ger sig ut på vägarna.

– Trafikanter bör hålla sig uppdaterade om väderläget, sägerAnita Eklund, presskommunikatör vid Trafikverket.

ANNONS