Många ville hedra Lavin Eskandar

ANNONS
|

För en vecka sedan dödades elevassistenten Lavin Eskandar vid skolattacken i Trollhättan. Många har beskrivit hur han gjorde vad han kunde för att skydda barnen på skolan från gärningsmännens svärd.

Lavin Eskandar blev 20 år. På onsdagen begravdes han på Håjums begravningsplats i Trollhättan.

Det är en kall vacker höstdag. Redan en timma innan begravningen ska börja samlas människor på platsen. Hela ceremonin hålls utomhus. Framför ett träd finns en gravplats förberedd.

Många medier bevakar begravningen. Vi ombeds hålla ett respektfullt avstånd.

Det är tyst och vilar en tung stämning över platsen. Om en stund ska bilkortegen med de anhöriga köra fram till parkeringen för att tåga i ett följe och bära fram kistan.

ANNONS

Unga tjejer är vitklädda och många ungdomar bär studentmössor för att hedra sin vän. Lavin Eskandar stod upp för betydelsen av skola och utbildning.

På gräsplanen runt graven bildas en stor, tät cirkel av vänner och anhöriga som vill ta ett sista farväl. Några killar i 13-årsåldern kommer med varsin vit ros i handen. De huttrar av kyla trots sina dunjackor.

Det är trångt längs gångvägen när sorgeföljet bär fram kistan. Människor uppmanas att backa undan för att de ska kunna komma fram.

Framme vid kistan säger en av de anhöriga, som till tröst till alla de som är där:

– Lavin tillhör alla. Han älskade alla. Han är vår hjälte.

På himlen ovanför svävar en skärmflygare med en banderoll med texten: "Lavin alltid älskad". Från gravplatsen släpps vita duvor upp i skyn.

Lavin Eskandars sista låt spelas från en bärbar stereo, en låt som Lavins bror Laith och hans vänner har hjälpts åt att slutföra efter Lavins död.

De som vill hälsa på Lavin Eskandars anhöriga och uttrycka sitt deltagande i sorgen bildar en lång, lång kö. Bland alla dem finns hiphop-artisten Ken Ring, som också skulle medverka vid en minnestund i Folkets hus under eftermiddagen

ANNONS

Efteråt står Darjoul Eskandar och Arezo Barari på gräsplanen tillsammans med Nina Karlsson och hennes lilla son Oliver. De bor I Göteborg och är med på begravningen för att visa sitt stöd för familjen och för allt det Lavin Eskandar stod för.

– Vi måste stå upp mot rasismen. Visa att vi är många och att vi inte tolererar den, säger Nina Karlsson.

Darjoul Eskandar har bara fina minnen av sin vän.

– Han var så kärleksfull.

Tania Karam, som är där med sin familj, vill skicka med ett budskap:

– Vi får inte låta rädslan segra. Vi ska stå upp för kärleken.

På väg från begravningen möter vi Habib Mushir. Det var han som flög skärmflygaren med banderollen under begravningen.

– Jag ville hedra Lavin på mitt sätt.

ANNONS