Mamman: "Har du dödat min son?"

Pappan misstänktes ha legat bakom sonens lårbensfraktur men förundersökningen lades ner. Några månader senare kom pappan in med sin livlösa son på sjukhuset - men pojkens liv gick inte att rädda. I dag ställs pappan inför rätta misstänkt för att orsakat sonens död. – Han tippade över för att jag böjde mig ner, försvarar sig pappan i förhör.

ANNONS
|

Den åttonde juni sprang en man i 25-årsåldern in på sjukhusets Näls akutmottagning i Trollhättan. I famnen höll han den sju månader gamla sonens livlösa kropp.

Men pojkens liv gick inte att rädda.

Personalen på sjukhuset misstänkte att något orsakat pojkens skador som ledde till hans död och polisen kopplades in. Både mamman och pappan anhölls därför misstänkta för brottet.

– Jag nekar såklart, sa pappan då till polisen.

LÄS MER: Pappan misstänks ha dödat sin bebis

"Har du dödat min son?"

I de första förhören berättar pappan om att han varit ute och kört bil med sonen när han plötsligt blev livlös. Han skyllde bland annat på kraftiga inbromsningar som han gjorde.

ANNONS

När sonen blivit livlös ska pappan ha ringt sin sambo, pojkens mamma. De möttes upp och åkte tillsammans till Näl.

I bilen fanns ytterligare en person. Medan mamman körde bilen ska pappan ha försökt få liv i pojken, enligt förhör.

Personen som satt med i bilen berättade också under polisförhör om hur mamman skrikit "Har du dödat min son?".

LÄS MER: Bebis död - misstankarna stärks mot föräldrarna

Tappade sonen

Mannen höll fast vid sin version, om de kraftiga inbromsningarna, under flera förhör.

Först den tredje november, bara några dagar innan åtalet lämnades in, kom en annan version fram - efter att hans advokat och förhörsledaren bett honom att inte ljuga.

Då hävdar han att han istället tappat sonen.

– När jag skulle åka från (bostaden) så… tappade jag honom med handen när jag skulle ta det sista ner till bilen. Eftersom jag inte såg några skador på honom, det fanns inga blåmärken eller någonting på huvudet, så jag antog att det gick bra, säger han då.

Han påstår att pojken ska ha landat med bakhuvudet först ner i parkettgolvet.

LÄS MER: Bebisdöd: Pappan misstänkt tidigare - begärs häktad

Skyller på medicin

Han skyller detta på att han inte hade någon styrka i sina armar på grund av en medicin han tog.

ANNONS

Pappan fick frågan varför han inte sökte vård direkt. Han säger då att han var rädd att förlora sonen och sin sambo.

– Eftersom soc direkt skulle kontaktas och göra en utredning, säger han till polisen.

Advokaten frågade då hur han tänkte när sonen föll.

– Jag fick panik, jag trodde att han var död eftersom han inte rörde på sig men det lättade lite när jag märkte att han andades och jag hoppades in i det sista att det skulle gå över det var därför som jag inte gjorde nåt. Jag intalade mig själv att det skulle gå bra. Jag var livrädd för konsekvenserna efteråt.

Tidigare misstänkt för barnvåld

Men detta var inte första gången som pappan misstänks ha legat bakom skador på barnet.

I januari ska föräldrarna ha tagit med sig sonen till sjukhus. I förhör påstod pappan att det "knäppte till" i benet på sonen under ett blöjbyte. En röntgen visade att han hade ett lårbensbrott.

Den förundersökningen lades ner. Efter att pojken dog återupptogs dock förundersökningen och nu har pappan åtalats för grov misshandel efter lårbensfrakturen.

– Jag anser att det finns tillräckliga skäl, och att bevisningen är stark nog, för att återuppta förundersökningen, säger vice kammaråklagare Caroline Fransson.

ANNONS

"Olyckshändelse"

Pappan åtalades även för grov misshandel och grovt vållande till annans död för händelsen som ledde till pojkens död. Åklagaren skriver i stämningsansökan att "brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom gärningen var livsfarlig och NN visade särskild hänsynslöshet och råhet. Därtill förövades brottet mot ett spädbarn i en särskilt skyddslös ställning som NN hade vårdnadsansvar för".

Pappans advokat bekräftar att mannen nekar till brott.

Hon säger att pappan inte uppsåtligen velat skada sonen, och menar att han ska frias på båda åtalspunkterna. Vidare säger hon att pappan är i chock över det inträffade.

– Han nekar till brott, han säger att det var en olyckshändelse, att han tappat sonen i parkettgolvet, säger Christin Hofbauer och fortsätter.

– Han klarar nog inte riktigt att ta in det som hänt, det är för allvarligt.

På torsdagen startar rättegången mot pappan.

ANNONS