Storm i Västsverige - tågen stoppas

Det började blåsa rejält på västkusten under torsdagen. Nu avråder väderinstituten från att ge sig ut till sjöss och att iaktta försiktighet när man vistas ute. Bohusbanan stängdes ned strax efter lunch och kommer inte trafikeras förrän tidigast på fredag morgon, på grund av stormvarningen i Bohuslän. - Det blåser storm på flera ställen på Västkusten, säger Ian Engblom, meteorolog på väderinstitutet Foreca.

ANNONS
|

Under torsdagskvällen har det blåst kraftigt i stora delar av landet. Värst är det på Västkusten, där det uppmätts storm på flera ställen.

- Det har varit en del stormbyar till och med på Vänern,även om det varit och är fortfarande ganska blåsigt i hela landet,säger Ian Engblom.

Över hela landet

Både i östra och västra delarna av landet har de kraftiga vindarna inneburit problem med omkullfallna träd. Enligt Forecas meteorologer påverkas ett stort område av vindarna. Som mest har det blåst 25,7 sekundmetersom medelvind vid 21-tiden. Blåsigast i landet, där det vid 22.30-tidet fortfarande är byvindar på 30 sekundmeter är vid Väderöarna i Bohuslän.

ANNONS

Fullt upp i Göteborg

I Göteborg har räddningstjänsten haft flera väderrelaterade ärenden under kvällen.

- Det har varit en lös plåt på Hisingen, lösa takpannor på Slottsskogsgatan, ett halvt omkullvält träd mellan Bergsjön och Utby och en större gren som blåst ner på Oscarsleden vid Klippan, sägerBengt Andersson, på räddningstjänstens ledningscentral.

Det blåser också kraftigt även i Göteborg

- Det blåser ju en hel del, och vi har fått en del samtal om byggarbetsplatser där något står och slår i vinden. Vi har ingen extra beredskap, men vi har förberett oss på blåsten, och det verkar vara upp mot 16 sekundmeter i byarna än så länge, sägerBengt Andersson

Stormvarning längs kusten

På Bohuskusten har man utfärdat stormvarning, där vinden kan uppgå till 24 m/s i styrka.

Enligt Kristoffer Hallgren kan de hårda vindarna orsaka att saker rycks loss och att större föremål kan orsaka en viss risk för personer som vistas utomhus i blåsten.

–Vindbyarna kan slita loss takpannor och trädgrenar och lösa föremål kan flyga runt.

Hummerpremiären har precis varit - bör man undvika att ge sig ut och fiska hummer?

–Man kanske inte ska ge sig ut till sjöss om man inte är riktigt sjövan. Om man inte har väldigt bra koll och har varit ute när det blåser storm tidigare, så ska man nog avvakta. De här vindarna är inte att leka med, det blåser på rejält.

ANNONS

I Skövde larmades räddningstjänsten ut till en gård då ett träd riskerade att rasa över ett hus.

– Vi håller på att titta på det nu, men vi antar att det är på grund av vinden, säger inre befäl vid Räddningstjänsten i Skövde.

Trafiken stoppas på Bohusbanan

Trafikverket meddelande strax efter lunch att man ställer in all trafik på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad fram till fredag morgon på grund av de kraftiga vindarna.

– VI gör det av förebyggande säkerhetsskäl. Den här sträckan är väldigt utsatt och eftersom de hårda vindarna väntas hålla i sig långvarigt har vi tagit det här beslutet, säger Thomas Pihl, pressinformatör vid Trafikverket.

LÄS OCKSÅ: Båt kapsejsade - man räddad ur havet

Uddevallabron avstängd

Även Uddevallabron stängdes under torsdagen av för all tung trafik.

- Det är mycket vindfång på den tunga trafiken så i värsta fall kan de välta av vinden, och då kan de orsaka svåra trafikolyckor, säger Agneta Eklund på Trafikverkets presstjänst till Bohusläningen.

Sjöräddningssällskapet: Ha respekt för vinden

Vid Sjöräddningssällskapetuppmanar man folk att använda det sunda förnuftet om man måste ge sig ut på sjön.

– Det är ju stormbyar i Bohuslän bland annat, och då får man ha respekt för vinden om man ska ge sig ut. Men om man inte måste ge sig ut, så är det bästa att avvakta tills de värsta vindarna är förbi.

ANNONS

På Sjöräddningssällskapet har man ännu dock inte märkt av några större sjöolyckor det senaste dygnet.

ANNONS