Veronica Lin-målet måste göras om

Veronica Lin-rättegången som pågick i 21 dagar ska göras om sedan en nämndeman varit jävig. Det är andra gången på tre veckor som detta händer vid Göteborgs tingsrätt.

ANNONS
|

Hovrätten för Västra Sverige beslutade på måndagen att målet mot You Lin, som i början av maj i år dömdes till livstid för anstiftan till mord på sin hustru Veronica 2003, ska göras om i sin helhet vid tingsrätten.

Orsaken är att en nämndeman i målet varit jävig. GP skrev 21 maj om anmälan mot nämndemannen.

Han fick under rättegången försvarsadvokaternas ögon på sig. Under en syn på brottsplatsen i Högsbo filmade och fotograferade nämndemannen och tillrättavisades, enligt advokaterna, av rättens ordförande.

Därefter gjorde advokaterna en granskning av nämndemannen och fann att han på sociala medier skrivit "ja, men tjena" riktat till You Lin och även haft en bild på Adolf Hitler på sin facebook-sida.

ANNONS

För tre veckor sedan fattades samma beslut i det så kallade bagerimålet, som då hade pågått i 13 av 14 planerade rättegångsdagar.

I det målet gällde det en nämndeman som under pågående rättegång skickat ett beundrarmejl till en av Ekobrottsmyndighetens utredare.

Bagerimålet kommer troligen upp i tingsrätten först till hösten.

För Göteborgspolisen hadeden fällande domen i det 13 år gamla mordfallet ett viktigt signalvärde, berättadeRobert Karlsson, chef för kriminalpolisen hos polisen i region Väst.

– Domen i dag skickar en viktig signal. Vi stänger inte längre ner gamla mord och just nu pågår utredning även i andra gamla ärenden. Vi använder nya metoder, tekniken utvecklas och lojaliteter förändras vilket leder till öppningar i vissa fall, berättadeKarlsson efter domen.

I domen konstaterade tingsrätten att "den ilska och hätskhet" som You Lin visat gentemot Veronica Lin i mejl, ger uttryck för att han haft motiv att vilja mörda henne.

Under hela den 21 dagar långa rättegången nekade You Lin till att ha något att göra med morden.

Nu måste alltså hela rättegången tas om i sin helhet.

ANNONS