Bild: ANDREAS SANDSTR…M

Andreas Kramer svensk mästare på 800 meter

Jättehoppet av Khaddi Sagnia i lördags var höjdpunkten under inomhus-SM i Gävle, men Sagnia var inte ensam om att prestera. Sävedalen-löparen Andreas Kramer tog tredje raka SM-guldet på 800 meter.

|

I helgen har inomhus-SM avgjorts i Gävle och det har varit gott om fina prestationer. Under lördagen slog Khaddi Sagnia till med ett jättehopp och klarade VM-kvalgränsen. Hoppet mätte 6,85 och med det var nytt världsårsbästa. Sagnia skulle ha sprungit 60 meter häck under söndagen, en gren hon i veckan blev VM-uttagen till, men hon valde efter monsterhoppet att avstå distansen.

Mathilda Hellqvist, Ullevi FK, vann damernas 200 meter på tiden 24.01, två tiondelar före tvåan Pernilla Svensson.

Vann gjorde även Hanna Jansson, Ullevi FK. 4.10 räckte för seger i stavhoppet i tävlingen där både Angelica Bengtsson och Michaela Meijer saknades. Örgrytes Malin Dahlström slutade på fjärde plats.

I herrarnas stavhopp blev Filip Gyllensten, IF Kville, tvåa på 5.14, samma höjd som segraren Rasmus Carlsson, KFUM Örebro.

Hälle-löparen, Linn Nilsson, som i torsdags klarade VM-kvalgränsen på 1500 meter vann damernas 3000 meter på tiden 9.27.91. Med den tiden var hon hela elva sekunder före tvåan Lisa Öhberg.

"Han borde få chansen"

Andreas Kramer vann sitt försök på 800 meter på tiden 1.53.81. I finalen gick det drygt tre sekunder snabbare och det räckte till seger för Kramer. Med tiden 1.50.61 var Kramer 15 hundradelar före tvåan Andreas Almgren. Guldet är Kramers tredje raka i inne-SM-sammanhang.

Andreas Kramer är ännu inte uttagen till VM, som avgörs i Birmingham om två veckor, men enligt förbundskapten Karin Torneklint har han goda chanser att ta sig dit. Nio svenska utövare är av Karin Torneklint uttagna till mästerskapet men fler kan få inbjudan av IAAF.

– Störst chans att få en inbjudan har nog Andreas Kramer. De vill ha 18 löpare med på 800 meter och han borde få chansen, säger Torneklint till TT.

I damernas höjdhopp vann Erika Kinsey, två centimeter före Sofie Skoog. Kinsey hoppade 1,92 meter vilket innebar nytt årsbästa. Segern är Erika Kinseys första i ett svenskt mästerskap på nio år.

Uttagna till inomhus-VM i Birmingham:

Damer: Meraf Bahta, 1 500 och 3 000 meter, Linn Nilsson, 1 500 meter, Khaddi Sagnia, 60 meter häck och längdhopp, Fanny Roos, kula.

Herrar: Austin Hamilton, 60 meter, Odain Rose, 60 meter, Kalle Berglund, 1 500 meter, Armand Duplantis, stavhopp, Melker Svärd Jacobsson, stavhopp.