"Blir rörd när jag hör dem prata om mig"

Han hade aldrig varit nära en topplacering i världscupen. Men OS-jaktstarten fick Sebastian Samuelsson till sitt livs fullträff och vann ett silver.
Dagen efter hyllar han lagkamraterna.
– Jag blir verkligen rörd när jag hör dem prata om mig, säger han.

ANNONS
|

Sedan demontränaren Wolfgang Pichler gjorde comeback och tog över landslaget 2015 har de unga talangerna utvecklats i raketfart. Under måndagen visade både Hanna Öberg (femma) och framför allt Sebastian Samuelsson (silver) att framtiden redan är här – trots att målet egentligen var OS om fyra år.

Veteranen Fredrik Lindström är imponerad över sina unga kollegor.

– Det har varit en häftig resa. Sebbe kommer direkt från skidgymnasiet in i landslaget och tar sin plats direkt. Han är en riktigt bra kille som ger järnet och han har verkligen adderat något till det här laget. Vi håller ihop och hjälps åt, och det var härligt att se Sebbe få skina igår.

ANNONS

Och just sammanhållningen var något som de svenska skidskyttarna gärna talade om dagen efter succéloppen.

– Den betyder jätttemycket. Jag har sett en del intervjuer efter loppet och jag blir verkligen rörd när jag hör dem prata om mig. Vi gläds alla åt det här och vi har gjort det tillsammans. Så jag känner en otrolig lagkänsla, säger Sebastian Samuelsson.

Han var, till skillnad från de flesta andra, inte särskilt förvånad över att kunna bärga en medalj i sitt första olympiska spel.

– Jag kände redan från start att jag hade en bra chans. Och när jag skjuter fullt i liggande är jag ju med i tätgruppen och fajtas. Då visste jag att jag var tio skott från medalj. Så då gäller det att vara i nuet, skjuta mina skott och fokusera på mitt. Jag kände mig väldigt stark, och det var därför jag vågade ta lite extra tid på mig på skjutvallen. Det var en perfekt dag för mig, säger han.

Och förbundskapten Pichler menar att det finns all anledning att hoppas på fler svenska medaljer från det unga skidskyttelandslaget.

– Vi har jobbat hårt i tre år. Vi tränare drack lite öl i går, men från och med i dag ser vi fram emot nästa tävling. Det är viktigt att vi kommer ihåg att de här spelen bara har börjat. Vi har medaljchans i alla distanser, så det är extremt viktigt att vi håller fokus. Min personliga känsla är att vi vill ha mer, säger Pichler.

ANNONS

ANNONS