Oavsett vad man tycker om äldreomsorg i enskild regi, så kommer Göteborgs stad att vara beroende av externa leverantörer av vård- och omsorgsboenden under lång tid framåt, skriver debattören.
Oavsett vad man tycker om äldreomsorg i enskild regi, så kommer Göteborgs stad att vara beroende av externa leverantörer av vård- och omsorgsboenden under lång tid framåt, skriver debattören. Bild: Christine Olsson/TT

Släpp det ideologiska motståndet mot privata äldreboenden

Göteborgarna blir allt äldre och behoven av vård och omsorg kommer att öka under kommande år. Det är en av kommunens kärnuppgifter att se till att människor som levt och arbetat får en trygg och värdig ålderdom. Värdiga senior- och trygghetsbostäder samt äldreboenden är det minsta äldre göteborgare kan kräva, skriver Mattias Tykesson (M).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Samtidigt står Göteborgs stads vård- och omsorgsboenden inför omfattande renoveringsbehov. Hela 60 procent av de kommunala boendena är byggda mellan 1910 och 1979. Eftersom staden inte underhållit fastigheterna är investeringsbehoven enorma. Det riskerar att gå ut över äldre göteborgare.

För att klara av denna utmaning måste staden kunna tänka nytt och utan ideologiska skygglappar. Samtidigt som kostnaderna och investeringarna ökar och därmed äter upp en allt större del av Äldreförvaltningens budget, finns det externa leverantörer som står redo att erbjuda såväl boendeplatser som fastigheter. Utöver att minska stadens investeringbehov skulle det innebär lägre driftskostnader. Det är idag billigare för staden med en vård- och omsorgsplats i extern regi (cirka 800 000 kr per år), än i egen regi (cirka 840 000 kr per år).

ANNONS

Står tomma

Det finns till och med helt nybyggda vård- och omsorgsboenden som står tomma och till ett lägre pris än de kommunala boendena. Ett sådant exempel är Ruddalens vård- och omsorgsboende med bortåt 100 platser, vilket står tomt sedan i januari. Samtidigt är Göteborgs stad i full färd med att besluta om en omfattande reinvestering i äldreboendet Toftaåsen i Västra Frölunda, två kilometer från det externa Ruddalens vård- och omsorgsboende. Innan dess ska beslut tas om att bygga ett helt nytt boende i Skra Bro på Hisingen. En investering på 329 miljoner kronor med 79 lägenheter. Så kan man inte hantera göteborgarnas skattepengar.

Oavsett vad man tycker om äldreomsorg i enskild regi, så kommer Göteborgs stad att vara beroende av externa leverantörer av vård- och omsorgsboenden under lång tid framåt. Det nuvarande vänsterstyret riskerar, tillsammans med Centerpartiet, att bidra till att flera av dessa aktörer lämnar Göteborg för andra kommuner där de välkomnas. Det skulle riskera att äldre göteborgare inom en snar framtid riskerade att bli utan bra och värdiga boenden.

Det nuvarande vänsterstyret riskerar, tillsammans med Centerpartiet, att bidra till att flera av dessa aktörer lämnar Göteborg för andra kommuner där de välkomnas

I stället för att motverka externa aktörer och lägga hundratals miljoner på kostsamma reinvesteringar i egen regi, måste Göteborgs stad kunna öppna upp för att hyra lokaler av externa aktörer. Man bör också höja det maxtak på 700 platser i extern regi som finns i dag. På så sätt skulle skattepengarna i stället kunna gå till att utveckla en vård och omsorg av absolut bästa kvalitet. Göteborg skulle kunna bli Sveriges bästa stad att åldras i

ANNONS

Mattias Tykesson (M), 2:e vice ordförande stadsfastighetsnämnden och ledamot Äldre samt vård- och omsorgsnämnden

ANNONS