Efter räntesänkningen: så ska du tänka kring dina pengar nu

Avtagande inflation, sänkt ränta och dessutom löning – den senaste veckan har troligtvis gjutit lite mod hos många ekonomiskt luttrade svenskar. ”Fortsatt försiktighet” är alltjämt rådet från de privatekonomiska experter GP har talat med, samtidigt som de spår ljusare tider för plånboken framöver.
– Allting pekar på det. Dels att vi får fler räntesänkningar och förmodligen även skattesänkningar nästa år som ligger i höstbudgeten, säger den oberoende sparekonomen Ingela Gabrielsson.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

  • Riksbanken har sänkt styrräntan med 0,25 procentenheter och fler räntesänkningar förväntas.
  • Privatekonomiska experter råder fortsatt försiktighet trots ljusare ekonomiska utsikter.
  • Att göra en budget och se över abonnemang och försäkringar kan hjälpa hushåll att spara pengar

Den 25:e i månaden är ett datum som för många svenskar förmodligen är synonymt med löning. Den 25:e denna månad, det vill säga i onsdags, kommunicerade Riksbanken dessutom sitt beslut om att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter.

Ska man tro den svenska centralbankens framtidsprognos väntar nu ytterligare räntesänkningar framöver. I veckan har också flera av storbankerna sänkt sina bolåneräntor (även om vissa har sänkt i lägre takt än Riksbanken).

Nu tycks alltså ljusare plånbokstider vara på ingång efter en period där många hushåll har fått kämpa med att få pengarna att räcka till. Riktigt än är det dock inte läge att sätta sprätt på besparingarna. Det säger den Ingela Gabrielsson, oberoende sparekonom som tidigare jobbade för Nordea.

ANNONS

– Visst har det varit räntesänkningar och vi har fått lön, men liksom lite återigen, vi har fortfarande ett väldigt högt kostnadsläge för vanliga varor och livsmedel. Kanske inte allting, men många saker är fortfarande dyra för oss.

Hushåll med rörliga bolån gynnas mest

Ingela Gabrielsson påpekar att helhetsläget ser ljusare ut än tidigare och att en lägre inflationstakt är positivt för alla hushåll – samtidigt gynnar räntesänkningarna huvudsakligen främst dem med bolån som inte har bundit sin ränta.

– Har man bunden ränta så tar man ju inte del av de här räntesänkningarna förrän den tiden har gått ut. Så det är också en faktor för man kan inte jubla utan att först kolla. Kolla först hur det ser ut för dig i din ekonomi. Sedan får man fundera på om man kan jubla nu eller lite senare, säger hon.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, kallar den senaste tvåårsperioden för ”extrem” med kombinationen av elprischock, hög inflation och höga räntor. Hon menar att de som nu fått sänkta bolåneräntor kan börja se sig omkring för att lägga pengarna på annat men att det fortsatt är en god idé att ha en stabil, ekonomisk buffert.

– Jag tycker att det är viktigt nu att om man ser att sina bolån går ner så ska kan man självklart gå ut och äta eller till och med boka en resa, men se till att fyll på den här bufferten som troligtvis gröpts ur under den här tiden. Se till att du liksom har en buffert innan du börjar planera hur du ska spendera pengarna, säger hon.

ANNONS

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

Tipsen för att spara pengar

För att få ordning på ekonomin och på sikt kunna spendera en större andel av sina pengar på annat än räntor och räkningar tipsar Ingela Gabrielsson om ett klassiskt privatekonomiskt grepp.

– Gör en budget! Titta över inkomster och utgifter under en månad och se var man ligger någonstans, så kan man planera framåt utifrån det inför hösten. Det kommer ytterligare utgifter, så som novemberlov och sedan kommer julen plötsligt. Det är liksom aldrig riktigt stilla.

Att frigöra pengar handlar mycket om att ta kontroll över sina kostnader enligt Ingela Gabrielsson. En vanlig typ av utgift som man kan se över är abonnemang, prenumerationer och streamingtjänster enligt sparekonomen. En bra utgångspunkt kan vara att ställa sig frågan i vilken omfattning man använder dem.

– Skulle vi kunna säga upp någonting? Vi lägger väldigt mycket pengar på media, det har blivit en väldigt stor post och det är värt att se över tycker jag. Om man kan dra in på någonting där så är det bra.

Även försäkringar av olika slag, så som bilförsäkringar eller hemförsäkringar, kan vara en post att se över där man kan komma undan billigare med lite arbete.

– Tyvärr brukar det löna sig att byta bolag. Det kräver lite jobb men inte så mycket ändå. Där kan man också kanske få ner sina premier, det är också en jättebra källa till lite bättre ekonomi, säger Ingela Gabrielsson.

ANNONS

Bättre ekonomiska tider väntar

Även om experternas råd i nuläget handlar om att inte förivra sig utan snarare fortsätta spara de pengar man har över tror de båda att det ekonomiska läget bara kommer att bli bättre för hushållen framöver.

Enligt Riksbankens mest progressiva prognos kan styrräntan komma att sänkas till under två procent till sommaren 2025. Det skulle i så fall innebära kraftigt sänkta bolåneräntor.

– Det betyder bolån under tre procent och det är ju två procentenheter lägre än vi har haft. Så det är inte en halvering av våra bolånekostnader men det börjar närma sig det. Går prognoserna in så kommer de som har rörliga bolån att få betydligt mer i plånboken under nästa höst, säger Christina Sahlberg.

Ingela Gabrielsson delar synen på att den tuffaste ekonomiska perioden för denna gång ligger bakom oss.

– Allting pekar på det. Dels att vi får fler räntesänkningar och förmodligen även skattesänkningar nästa år som ligger i höstbudgeten. Ett jobbskatteavdrag och lite smått och gott, så det borde bli bättre faktiskt. Det borde det men man ska fortsatt vara försiktig, det är tyvärr mitt råd, säger Ingela Gabrielsson.

LÄS MER:Skatten sänks – så vill göteborgarna spendera sina extra pengar

LÄS MER:Riksbanken tar i – men det behövs ännu mer

LÄS MER:Piauger om frågan: Ska jag låta min son köpa riskfyllda aktier?

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger och Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS