GP Dokumentär: När Nintendo kom till Sverige

Den 31-årige radiohandlaren Owe Bergsten är på affärsresa i Singapore 1981 när han av en slump får syn på ett litet fyrkantigt, elektroniskt fickspel i ett skyltfönster: Nintendos “Game and Watch”. Det blir starten på en makalös framgångssaga som ska förändra Owes liv – och hela Sveriges spelkultur.

GP

Radiohandlaren Owe Bergsten snubblar över Nintendos “Game and Watch” i ett skyltfönster i Singapore 1981. Han köper med sig spelet hem till Kungsbacka och kan inte slita sig från det. Owe förstår att spelet har enorm potential och nu börjar jakten på en kontakt på Nintendos exportkontor i Kyoto. Tack vare fyra kloka råd från en vän och ett litet askfat av kristall lyckas Owe få en deal med företaget för att sälja Nintendo i Sverige. Nu måste han få de svenska återförsäljarna att förstå att spelet kommer bli en succé.

Owe får rätt. “Game and watch” tar Sverige med storm och säljer i hundratusentals exemplar i månaden – när marknaden plötsligt dör. Konsumenterna har tröttnat på spelen, analytiker och investerare menar spelindustrin bara var en fluga. Det krävs ett mirakel för att rädda Bergsala , och det kommer i form av den italienska rörmokaren Super Mario. Med honom föds också Nintendoklubben, som blir en folkrörelse med hundratusentals medlemmar. Men allt är inte guld och gröna skogar. Nya marknadsregler sätter käppar i hjulet och Nintendo anklagas för kartellbildning.

När Nintendo kom till Sverige är en del av GP:s prisvinnande satsning på ljudjournalistik, som vunnit både WANIFRAs Digital Media Awards Europe i kategorin Podcast och INMA awards i kategorin Best Audio med podcasten ”Hennes namn var”.

Under året har vi även släppt den granskande podden Polisskotten på Öckerö och dokumentärserien Rymningen från Stadsteatern. Fler dokumentärpoddar är på väg. Se till att prenumerera på GP Dokumentär i din poddspelare för att inte missa några avsnitt.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.