Mitt unika boende: Per-Erik och Sofia bor som i en egen liten by

De sover i ett hus, lagar mat i ett annat och har stora fester i ett tredje. Många hade kanske byggt ett enda och nytt. Istället bor Sofia och Per-Erik Jessen som i en egen liten by – nio olika stugor – en dryg timme från jobbet i Göteborg.

TEXT Anna-Karin Nils Andersson BILD: Olof Ohlsson

De har fått frågan varför de inte bygger ett stort hus istället. Men nej, familjen Jessen har velat bevara istället för att riva om det inte är absolut nödvändigt. Dessutom har de också ”råkat” köpa två mindre ödehus i närheten, som de har börjat göra i ordning.

– Vi har lite småidéer om vad man skulle kunna ha där, uthyrning eller någon form av glamping kanske, säger Sofia Jessen.

Hon och hennes man Per-Eriks boende är en gård – en och en halv hektar som tidigare tillhörde Per-Eriks farmor och farfar – i västgötska Flo. Bostadshusen ligger som en glänta i skogen, sammanlagt nio röda stugor som alla används till olika ändamål. Fram till nyligen bodde de två döttrarna hemma och hade varsin. Sofia och Per-Eriks sovrum finns på loftet i ett av husen, och i mitten finns ”köksstugan” som även fungerar som vardagsrum. På gården finns också en stor loge, en vedbod, en friggebod och ett hönshus, som numera fungerar som kallförråd. Bland annat. Tidigare fanns här ett skomakartorp som Per-Eriks farföräldrar köpte 1968, av den siste skomakaren själv.

Var först deras sommarställe

Per-Erik är född och uppvuxen i området och Sofia från Främmestad, som ligger i grannkommunen Nossebro. Paret hann bo och jobba nästan 15 år i Göteborg innan de flyttade hit. Strax innan hade de byggt vad som i dag kallas ”köksstugan” mitt på tomten, som ett sommarställe.

– Vi var uppe här nästan varje helg, både för vi ville komma nära våra föräldrar och att vi hade lite dragning mot att få komma ut på landet. När barnen var i tioårsåldern kände vi att det blir väldigt splittrat på något sätt, säger Sofia.

– Ja, det blev rörigt, säger Per-Erik.

– Vi packade hela tiden, och hade ett liv där nere på veckorna och ett här uppe på helgerna.

Samtidigt som familjen hade gamla vänner i området hade de också känt av den sammanhållning som finns bland de boende.

– Det har skapats ett gott gäng här. Många är inflyttade och det finns mycket barn i samma ålder. Så vi sa att vi testbor och hyrde ut i andra hand i Göteborg, säger Sofia.

– Vi ger det ett halvår sa vi till barnen, säger Per-Erik.

– Funkar det inte i skolan då så flyttar vi hem igen. Men de hade ju kompisar efter två veckor så det var inget inget problem. Det var mer vi som pendlade till Göteborg båda två, en till en och en halv timme bort, och det kunde bli stökigt ibland.

Tufft ett tag när båda pendlade

Efter ett tag Sofia valde att börja jobba i Grästorps kommun istället, med landsbygds- och näringslivsutveckling, vilket förenklade livet. Per-Erik, som är energi/VVS-ingenjör på ett företag i Göteborg, har fortsatt pendla och jobbar också hemma någon gång ibland.

– Det är ju helt okej pendlingstid till Göteborg och i dag är det inga problem, nu när barnen är så stora, säger Softa.

– Men det fanns ju en period i livet då det kändes lite skönt att en av oss fanns på närmare håll om man skulle behöva hämta eller sådär.

Det är en stor fördel att de bor nära bra kollektivtrafik. Går de på tåget vid 22 i Göteborg efter en afterwork till exempel, kan de vara hemma vid sin busshållplats 23.05.

– Man ska nog tänka tid mer än man ska tänka avstånd när det gäller att flytta som vi gjort. Man får ju lite mer för pengarna här ute också, säger Sofia och skrattar.

Familjens egna bilder från 20002/2003. Exakt vad de betalade för sitt boende minns inte Per-Erik. ”En rest-/kompensationssumma vid generationsskiftet mellan mina föräldrar och min bror för några år sedan, där flera fastigheter och skogsbitar ingick.” Klart är dock att man generellt sett får ganska mycket mer hus för pengarna i Grästorp jämfört med Göteborg.
Familjens egna bilder från 20002/2003. Exakt vad de betalade för sitt boende minns inte Per-Erik. ”En rest-/kompensationssumma vid generationsskiftet mellan mina föräldrar och min bror för några år sedan, där flera fastigheter och skogsbitar ingick.” Klart är dock att man generellt sett får ganska mycket mer hus för pengarna i Grästorp jämfört med Göteborg. Bild: Privat

Ringde varann på nätterna

Familjen sov alla först i skomakarstugan och hade allrum och kök i köksstugan. Där fanns på den tiden även gårdens enda toalett och dusch. Skomakarstugan kompletterades sedan med badrum och när barnen blev stora nog att ville få eget rum fick föräldrarna flytta ut, till en friggebod de köpte i närområdet.

– Det var lite spring på nätterna här över, minns Sofia.

– De hade ju varandra därinne, men det kunde hända att vi ringdes på nätter, ”Kan ni komma över?”.

När en dotter senare ville ha ett eget hus fick hon ta över friggeboden. Familjen som saknade varma förrådsutrymmen passade då på att bygga ett magasin med ett sovrum och toalett ovanpå. Dit flyttade föräldrarna. I samma veva flyttade de ett redan befintligt uthus som höll på att välta ner i en bäck på deras tomt eftersom marken eroderat.

Nu börjar de bli ganska nöjda med gården, men det finns några planer kvar, som en bastu.

En av de vanligaste frågorna familjen får om sitt boende är om det är kallt att springa mellan husen. Det är det inte, säger Sofia. ”Vi har varma hus och då klarar man sig mellan dem upplever jag”.
En av de vanligaste frågorna familjen får om sitt boende är om det är kallt att springa mellan husen. Det är det inte, säger Sofia. ”Vi har varma hus och då klarar man sig mellan dem upplever jag”. Bild: Olof Ohlsson

Vill veta om det är kallt

Vad undrar folk om ert boende?

– ”Är det inte kallt att springa mellan husen här?”. Men nej, det är det inte. Vi har varma hus och då klarar man sig mellan dem upplever jag, säger Sofia.

– Sen är det väl just det här med att man tror att det är mer off än det är, men det här är ju inte glesbygd. ”Stadsnära landsbygd” som det heter, säger Per-Erik.

– Vi nyttjar verkligen kollektivtrafiken, har ett månadskort som vi delar rätt mycket. Det är väldigt värdefullt.

En del funderar nog också över om det blir ensamt, tror de.

– Men vi gör otroligt mycket med grannar. På fredag är det Bygdegårdsfest till exempel, säger Per-Erik.

– På landet är det ju en himla lyx att bygdegården finns. Både för att kunna hyra och ha fester, men också för sådant som när de skickade förnödenheter till Ukraina.

Vad är det bästa med ert boende?

– Jag upplever att det är två världar, säger Per-Erik.

– Gott att spontant kunna gå med på afterwork, åka spårvagn och ha det här ”stadslivet”, men även komma hit ut mitt i skogen, och bara andas ut.

Sofia håller med.

– Vi har ganska sociala och ganska intensiva jobb båda två, säger Sofia, som idag jobbar med näringslivsfrågor och regional utveckling på Fyrbodals kommunalförbund och delar tiden mellan Uddevalla och Trollhättan.

– Samtidigt är skogen väldigt, väldigt viktig för mig. Vi har båda har orienterat förr, säger hon.

Inget man rekommenderar sina barn i dag

Det var just genom orienteringen de båda träffades, när hon var 17 och han 18. Därefter följde år då bodde på olika ort för plugg och lumpen – ”vi liftade för att träffa varann, inget man skulle rekommendera sina barn idag men det gjorde man då” – innan de flyttade ihop i Göteborg.

– Det man saknar med Göteborg ibland är kanske att det var lättare att vara spontan. Här är vi det med grannar, men det krävs planering för att träffa vänner på lite längre håll. I Göteborg hade vi ju många som man bara slöt upp med, stämde träff samma dag, säger Sofia.

– Samtidigt vet jag inte hur mycket det där handlar om att man blir äldre och skaffat barn. Man kanske mer jämför med hur det där enkla livet var en gång i tiden. Jag tror vi stressmässigt mår bra av att känna att vi är i ett litet mindre sammanhang faktiskt. Grästorp är en trevlig kommun med mycket föreningsaktiviteter, affärer och evenemang, för att vara så litet.

Vad är nackdelen med att bo här?

– Vi kan ju inte ta oss kollektivt hem hela dygnet, säger Per-Erik.

– Och under en period så var det mycket skjutsande av barn. Sen är det inte så att man inte har att göra på sin fritid. Vi har väldigt få tv-timmar så att säga, det är en hel del förvaltande. Mycket rödfärg som ska målas, så det får man helst tycka är lite kul för att bo så här.

LÄS MER:Göran och Irja bor i Hasselbladska huset

LÄS MER:Katarina och Stellios bor i Slottsskogen

LÄS MER:Toras unika hem – trähuset i Linné

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.