Tjänst på nätet hjälper oss att leva grönare

Världens första klimatkalkylator som baseras på verkliga inköp kommer från Västsverige. Den heter Svalna, har startats av en energi- och miljöforskare och utvecklas nu i ett litet Göteborgsföretag.

ANNONS
|

Liknande tjänster har funnitsett tag, men de bygger på enmängd frågor och uppskattningarom livsstil och köpvanor. Och deflesta av oss vill nog underskattavår egen miljöpåverkan. Hur klimatsmartäter vi egentligen? Ellerså kanske vi har glömt hur mycketvi konsumerat och rest på sistone.

Svalna är först med att beräknaklimatpåverkan utifrån vad vifaktiskt gjort, genom att analyseravåra inköp med bankkort.

– Vi synar ”bluffen”. Eftersom vianvänder transaktionsdata, fångarvi de faktiska inköpen, säger DavidAndersson, vd för Svalna.

HAN HAR DOKTORERAT i energi ochmiljö på Chalmers tekniska högskolaoch arbetar nu som forskarepå miljöpsykologiska enheten vidGöteborgs universitet.

– Genom att koppla upp sinbank och låta Svalna analyserainköpen, blir det inga glädjekalkyler.Man ser enkelt sin klimatpåverkanutan att behöva svara påalltför många frågor, säger DavidAndersson.

ANNONS

Men detta är känslig informationom en persons alla inköp.Kan man vara säker på att deninte hamnar i orätta händer?

– Ja, vi har lagt mycket tid ochresurser på det. Vi har tagit hjälpav säkerhetsexperter för att byggaett system som är så säkert somdet bara går. Vi sparar transaktionsuppgifternakrypterade meden nyckel som bara användarenhar tillgång till. Inte ens vi påSvalna kan läsa uppgifterna, sägerDavid Andersson.

Däremot kan användaren gesitt medgivande till att forskarefår ta del av avidentifierade dataöver utsläpp och på sätt bidra tillforskningen.

– För oss forskare är den här datansuperintressant för att bättreförstå hur olika livsstilar hängerihop med klimatpåverkan blandolika grupper, säger David Andersson.

Jag testar själv. Med hjälp avmobilt bank-id går det snabbt attöppna ett konto och vips kan Svalnase allt jag köpt på fyra kontoni två banker de senaste åren. Jagsvarar på ett par frågor om mat ochpendlingsvanor och får vetaatt jag sparar motsvarande 378kilo koldioxid per år enbart påden korta sträcka som jag cyklartill och från jobbet.Totalt orsakar jag utsläpp på 4,5ton koldioxid per år, klart mindreän genomsnittet för vuxna på 10ton. Känns bra att få kvitto på!Den som vill kan också sätta uppskärpta mål för sig själv.

– En tanke med tjänsten är såklartatt hjälpa människor somvill få koll på sina växthusgasutsläpp.Vi arbetar också med olikasätt att fånga engagemanget ochsänka trösklarna för att testa merhållbara vanor, säger David Andersson.

ANNONS

Svalna är alltså en forskningsdrivenklimatkalkylator. Menhur är det med affärsmodellen?

– Vår huvudidé är att samarbetamed kommuner som vill engagerainvånarna att minska sin klimatpåverkaneller företag som vill inspirerakunder eller medarbetare.Vi ser det inte som problematisktatt hjälpa konkurrenter, eftersommålet för oss är folkbildning, sägerDavid Andersson.

HITTILLS HAR CIRKA 15 000 personeranvänt Svalna via webben.I början av nästa år lanseras Svalnaäven som mobilapp i sambandmed att Uppsala som första kommuni landet ska använda Svalnaför att locka medborgarna till enmer hållbar livsstil.Energimyndigheten stöttar projektetmed ett bidrag på en miljonkronor till Svalna.

Uppsala blir alltså före Göteborg– som gärna berömmer sigom att vara en klimatsmart stad– med en innovation från Göteborg.Varför?

– Vi påbörjade ett samarbetemed Göteborgs stad, som vartidigt ute med liknande tankar.Kommunen skulle göra en upphandlingoch jag tror att de fortfarandehåller på med den, säger,David Andersson.

Fakta: Svalna

■■ Grundat: 2015.

■■ Lansering av nuvarandetjänst: 2017.

■■ Vd och ägare: David Andersson.

■■ Antal medarbetare: 5.

■■ Antal användare: 15 000.

■■ Finansiering i starten: Stödfrån Västra Götalandsregionenoch Chalmers.

Fakta miljö

■■ En vuxen svensk bör minskasina utsläpp av växthusgasermed minst 5 procent perår, ungefär 500 kilo. Så härkan det gå till:

■■ En genomsnittlig bilpendlaresom byter till elbil minskarsina utsläpp med cirka 1 500kilo per år.

■■ Att inte köpa ny laptop sparar350 kilo.

■■ Att byta ut en portion mednötkött mot kyckling en dagi veckan minskar utsläppenmed cirka 300 kilo per år.

Källor: Svalna, Stefan Wirsenius,Kortspelet Klimatkoll

ANNONS