Bokmässan fyller 40 år – firar med nytt bakverk: Wienerbok

Det blev festligt och fullsatt när Bokmässan under lördagen firade sin fyrtioårsdag. Någon tårta var inte i sikte, i stället bjöds publiken på ett specialtillverkat bakverk: wienerboken. Tv-kocken Tareq Taylor, en av flera kändisar som provsmakade, gjorde tummen upp.

ANNONS
|

Under lördagen firade Bokmässan sin fyrtioårsdag. Under festliga former programledde Bokmässans ansvariga Frida Edman och programansvarige Oskar Ekstrröm en livesänd talkshow ”Bokmässan – här är ditt liv”, med specialinbjudna gäster och överraskningar.

Publiken fick se tv-inslag från Bokmässans urpremiär och glimtar ur mässans rikhaltiga historia. Sedan tog en av grundarna, Bertil Falck, plats på scenen. Tillsammans med förläggaren Dorotea Bromberg blickade han tillbaka till Bokmässans barndom, då de lyckades övertala den polsk-amerikanske Nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer att komma till Göteborg och hålla seminarium för stadens bibliotekarier.

Saknades gjorde avlidne Conny Jakobsson, som tillsammans med Bertil Falck 1984 tog initiativ till de litteratursamtal i mindre skala som nu vuxit och utvecklats till våra dagars Bokmässa.

ANNONS

Bakverk var wienerbröd och bok i ett: Wienerboken

Poeten Elis Monteverde Burrau läste med humor och emfas barnförbjudna dikter. Därefter dukades det bokstavligt talat upp till kändisfest.

Frida Edman, ansvarig på Bokmässan, beundrar det nya bakverket wienerboken, framtaget av konditorn Josefine Pagander för att fira Bokmässans 40-årsdag.
Frida Edman, ansvarig på Bokmässan, beundrar det nya bakverket wienerboken, framtaget av konditorn Josefine Pagander för att fira Bokmässans 40-årsdag. Bild: Maria Domellöf-Wik

Josefine Pagander, konditor på svenska mässan, kom ut på scenen med sitt specialkomponerade bakverk till 40-åringen. Naturligtvis i form av en bok.

Ett frasigt mördegshölje utgjorde bokens ”pärmar”. Fyllningen dominerades av en krämig fyllning med fruktig sötma och kardemumma.

En trio kändisar kallades strax upp scen för att provsmaka ”wienerboken” – ett wienerbröd och bok i ett: Tv-kocken och krögaren Tareq Taylor och författarna Björn Ranelid och Alexandra Pascalidou. Alla tre välbekanta ansikten på Bokmässans genom åren.

Kändisarna provsmakar det nya bakverket: wienerboken, från vänster författaren Björn Ranelid, Tv-kocken Tareq Taylor och författaren Alexandra Pascalidou.
Kändisarna provsmakar det nya bakverket: wienerboken, från vänster författaren Björn Ranelid, Tv-kocken Tareq Taylor och författaren Alexandra Pascalidou. Bild: Maria Domellöf-Wik

Björn Ranelid: ”Bokmässan är Sveriges stora kroppspulsåder”

Innan de mumsade loss på bakverken passade de på att påminna lite om varför de tycker att Bokmässan är värd att fira:

– Jag ser Bokmässan som den stora kroppspulsådern i Sverige, som fyller landet med nytt blod, sa författaren Björn Ranelid.

– Besökare kommer hit till mässan och är plikttrogna och receptiva i denna tid då barn inte längre kan hålla i en penna. Det här är en pågående mässa för ordet.

Alexandra Pascalidou valde att lyfta fram Bokmässans arbete för feminism och journalistisk integritet och mot rasism.

– Här ryms yttrandefriheten som vi måste värna om, sa debattören och journalisten med en svepande gest ut över mässhallen.

ANNONS

Tv-kocken Tareq Taylor berättade i sin tur om att han själv hade det tufft i skolan som barn.

– Jag rörde mig inte i den litterära utan gastronomiska världen. Men här på Bokmässan har jag fått en möjlighet att möta människor på ett helt fantastiskt sätt.

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:En högst personlig guide till årets bokmässa i Göteborg

LÄS MER:Väskor tillåtna på Bokmässan – besökarnas åsikter går isär

LÄS MER:Därför kan Bokmässan strunta i väskförbudet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS