Därför kan Bokmässan strunta i väskförbudet

På Way Out West var det stopp för alla väskor. På Bokmässan är det fritt fram.
– Vi visiterar alla våra besökare och känner oss trygga med vårt säkerhetsarbete, säger Bokmässans kommunikationschef Maria Rogstad.

ANNONS
|

Det har snart gått ett år sedan Polismyndigheten fattade beslut om ett nationellt väskförbud på större evenemang i landet. Detta efter den ökade terrorhotsnivån mot Sverige. Och i dagsläget finns inget som tyder på att väskförbudet är på väg att försvinna.

– Hotnivån ligger kvar på en fyra och vi fortsätter att jobba utifrån det och har inga omedelbara tankar på att förändra det, sade Johan Olsson, chef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa, till TT för en månad sedan.

Men trots att beslutet alltså ligger kvar och sades gälla för alla större evenemang, konserter och festivaler så ser verkligheten lite annorlunda ut. Och ett visst godtycke kan anas kring hur väskförbudet faktiskt används.

ANNONS

Inför varje arrangemang görs nämligen en individuell bedömning, vilket fortsätter att skapa viss förvirring. Det är till exempel okej att ta med sig en väska in på Göteborgsoperan och stadens biografer – men på Konserthuset och Pustervik är det enbart handväskor och mindre väskor som tillåts. Och på sommarens Way Out West i Slottsskogen rådde ett totalt förbud där inte ens tomma tygpåsar fick föras in på festivalområdet.

Samtidigt kan tiotusentals människor gå runt med sina väskor inne på Bokmässan i Göteborg. Dock efter att alla väskor gåtts igenom och samtliga besökare visiterats vid entrén.

Carina Andersson jobbar på polisens tillståndsenhet i Göteborg och hon förklarar att Bokmässan och liknade typer av mässor inte omfattas av rådande väskförbud.

– Det finns inget krav på att vi ska sätta den typen av villkor på mässor. De är faktiskt undantagna från väskförbudet. Det är upp till arrangören om man vill förbjuda väskor.

Hur ser du på det?

– Jag har inga synpunkter på det. Väskförbudet är en levande fråga och vi följer såklart de direktiv som gäller, säger Carina Andersson.

Arrangören trygg med Bokmässans säkerhetsarbete

Maria Rogstad är kommunikationschef på Bokmässan och ansvarar även för att samordna säkerheten på arrangemanget.

– Vi tillämpar både visitering och väskkontroller vid entrén. Det är samma typ av säkerhetsåtgärder som Bokmässan införde förra året, och det är en ganska omfattande kontroll som vi har valt att behålla. Och som vi känner oss väldigt trygga med.

ANNONS

Men terrorhotet ligger kvar på en förhöjd nivå. Har ni fått några reaktioner på att besökarna går runt med väskor inne på Bokmässan?

– Nej, det har vi inte fått. Jag tror att man kan jämföra Bokmässan med Liseberg som inte heller har något väskförbud i parken, säger Maria Rogstad.

Beslutet om säkerhetsåtgärder inne på Bokmässan har arrangören fattat i dialog med polisen och säkerhetspolis efter en samlad bedömning av hotbilden, som har sett lite olika ut genom åren. När konstnären Lars Vilks besökte mässan skedde det under ett rejält säkerhetspådrag, och för ett par år sedan utsattes mässområdet för högerextrema protester.

Hur ser hotbilden ut i år?

– Vi har beredskap för att kunna hantera olika händelser under Bokmässan, men har inte fått några sådana signaler i år. Vi tror och hoppas att det blir en lugn och fin mässa där litteratur och läsning får stå i centrum, säger Maria Rogestad.

LÄS MER:Bokmässan invigd och igång – för 40:e året

LÄS MER:Därför är Bokmässan bland det bästa vi har

LÄS MER:Allt du behöver veta om väskförbudet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS