Kristian Wedel: Bad i bomullsbaddräkt är som att bada i en bordsduk

Historiska bilder från västsvenska bryggor

ANNONS
|

Bildprojektet ”Västkusten förr” – ett samarbete mellan Stampen Media och västsvenska museer – fortsätter. Dagens tema: bryggor.

Västkusten förr
Bild: Bohusläns museum

Obekvämt vid badbryggan i Marstrand

Samling vid dambadet i Marstrand cirka 1910. När bilden togs hade Marstrand varit en prominent badort i nästan ett sekel – inledningsvis med karbad under överinseende av badläkare – men många använde fortfarande opraktiska baddräkter av bomull. I praktiken var det som att bada insvept i ett lakan eller en bordsduk.
Västkusten förr
Bild: Hjörnearkivet

Torrsim i Askimsviken

Simskola vid Marholmens badplats i Askimsviken i juni 1960. Göteborg har en stolt simskoletradition. Redan på 1830-talet kunde göteborgarna – både herrar och damer – gå i simskola i Göta älv. Men oavsett vilket sekel det har varit och oavsett hur inramningen har sett bör Göteborgs- Handels- och Sjöfarts-Tidning reportage från simskolan, händelsevis publicerat den 25 augusti 1845, antagligen kunna användas som allmän beskrivning: …. ”prof och öfningar, som alla vittnade om mycken skicklighet, ungdomligt lif, raskhet och förtrolighet med det våta elementet …”
Västkusten förr
Bild: Hjörnearkivet

Kall dans på Brännö brygga

TV-inspelning på Brännö brygga – inklusive pittoresk fiskebåt i bakgrunden – den 30 juni 1965. Ett par veckor senare, den 21 juli, skrev Göteborgs- Handels och Sjöfarts-Tidning:
”Det blåste kalla vindar över Brännö brygga när gammeldansprogrammet spelades in den sista junidagen. Men ändå gällde för åttitalet gammeldansare att se ut som om de redan då kände sändningsdagens julivärme i luften. På en stor pråm hade det göteborgska tv-teamet med producenten Steen Priwin i spetsen dragit iväg med två OB-bussar till Brännö. Mellan hambo- och polkasvängarna får vi i kväll höra hur det lät när Lasse Dahlquist sjöng den obligatoriska De e’ dans på Brännö brygga och när Marianne Andersson förutseende stämde upp Sommaren är här av Thore Skogman. ”
Västkusten förr
Bild: Hallands länsmuseer

Bryggbrottning

Eftervärlden undrar nog mest vem som överhuvudtaget kläckte idén till detta märkliga evenemang: en brottningslandskamp mot Egypten på en flotte i Varbergs simstadion. Samtidigt utkämpades en ”landsdelskamp” mellan Kairo och Halland. Dagen efter kampen kunde tidningarna rapportera att Sverige vunnit landskampen med 8-0, medan Kairo segrade i landsdelskampen med 4-3. Nacksving, karusellgrepp, omvänt livtag, dubbelnelson, sug från underläge och flygande mara hade använts. Landslagsdebutanten Hans Öhlén besegrade egyptierna Essawi med ett nacksving och tilldelades därför en Monarkcykel. Han cyklade sedan ett ärevarv runt simstadion. Detta märkliga spektakel i svensk (och egyptisk) idrottshistoria inträffade den 5 juli 1951.
Västkusten förr
Bild: Bohusläns museum

Långedragsjullar i Uddevalla

Ett vackert stycke västsvensk båthistoria fastnade på samma bild när Bohusläningens fotograf Arne Andersson skulle fånga segelklubben Ägirs regatta utanför Uddevalla den 19 augusti 1957. Närmast syns en folkbåt och i bakgrunden anas två Långedragsjullar.
Västkusten förr
Bild: Bohusläns museum

I väntan på ångbåten

I decennier höll Marstrandsbolaget västkusten levande med täta avgångar mellan Göteborg och de bohuslänska fiskelägena. Ångaren ”Albrektsund” – byggd på Kockums i Malmö – var en av trotjänarna. Här har Albrektsund lagt till vid Gullholmen längts ut i Orusts kustband. Fotografen Dan Samuelson, född på Tjörn år 1893, hade Svenska Turistföreningens uppdrag att fotografera Bohuslän. Samuelsons besök på Gullholmen ägde rum år 1924.

”Västkusten förr” – ett samarbete mellan museer och medier

”Västkusten förr” är ett stort samarbetsprojekt som berättar Västkustens historia och historier – från Strömstad till Laholm – med hjälp av fotografier från musei- och pressarkiven. Tyngdpunkten ligger på fotografiskt material från perioden 1870-1970.

I ”Västkusten förr” ingår Stampen Media, Bohusläns museum, Göteborgs stadsmuseum, Hallands länsmuseer, Bokförlaget Max Ström och engagerade privatpersoner.

Resultaten från ”Västkusten förr” presenteras fortlöpande i Stampen Medias tidningar. För projektets senare skede planeras bland annat bokutgivning och museiutställningar.

GP Göteborgiana

Nu kan du få alla våra texter och reportage om det gamla Göteborg som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Göteborgiana. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS