Betlehem Isaak: Nu har pappa varit fängslad i 23 år

Den svensk-eritreanska journalisten har i veckan suttit fängslad i Eritrea utan dom i 23 år. Hans dotter Betlehem Isaak menar att svenska staten inte gör tillräckligt för att få honom fri. Dessutom använder Eritrea svenskt bistånd för att förtrycka det egna folket.

ANNONS
|

Din pappa kommer, säger mitt barn plötsligt till min lillasyster Danait. Jag tolkar det som något spirituellt. I Eritrea säger man att gud talar genom det heligaste vi har, barnen.

Danait är 25 år gammal i dag, hon var lika gammal som min Moses när hon sist fick träffa vår pappa, Dawit Isaak. Bara tre år. Hennes tidigaste minnen av honom var efter hans fängslande. År 2005 släpptes han hastigt – utan någon förklaring. Tre dagar senare sa regimen att det bara var en sjukhuspermission.

Nu har det gått 19 år sen den permissionen. Och 23 år sen han fängslades. Nästan en kvarts sekel, det är så länge jag har tvingats bearbeta, hantera och normalisera hans frånvaro.

ANNONS

En sorg, som jag ännu inte vet hur det är att leva utan.

Varför väcker åklagarmyndigheten inte åtal för folkrättsbrott som har begåtts mot en svensk medborgare?

Förra året var jag i Almedalen och deltog i ett panelsamtal med en av regeringens tjänstemän. Han sa att vi skulle höras av, vi skulle få en uppdatering om hur arbetet går, om vilka åtgärder regeringen och statsministern har tagit i förhållande till Eritrea.

Det har gått 14 månader sedan dess, och jag har ännu inte hört ett ord från honom eller från regeringen.

Samtidigt som den eritreanska regimens brott mot min pappa får fortgå. Ett brott som enligt den svenska Åklagarmyndigheten inte går att utreda då det skulle krävas ett samarbete mellan länderna. För mig visar argumentet hur uppgivenheten drabbat även svenska myndigheter. Att kalla in företrädare för regimen till förhör i Sverige kräver inte ett samarbete mellan länderna utan en vilja från riksåklagaren.

Möjligheten att väcka åtal för brott mot de mänskliga rättigheterna finns. 2023 dömde Svea hovrätt en iransk medborgare för folkrättsbrott och i veckan har en svensk medborgare åtalats för brott som hon misstänks ha begått i Syrien.

Varför väcker åklagarmyndigheten inte åtal för folkrättsbrott som har begåtts mot en svensk medborgare?

Eritrea är ett land utan krig men där befolkningen ändå töms på sina unga. Ingen kan eller vill stanna och detta vet svenska myndigheter om, mängden eritreanska flyktingar till EU och Sverige har ökat drastiskt de senaste tio åren.

ANNONS

Därför har jag länge argumenterat för att Eritrea inte ska få bistånd, man måste trycka där det gör ont. Jag har sagt det till varje utrikesminister och till varje tjänsteman på UD, och år efter år har man ljugit mig i ansiktet och sagt att ”diktaturen inte får några bistånd av Sverige”.

Staten Sverige bidrar till att den eritreanska regimen har fortsatt stöd till att förtrycka den egna befolkningen, fortsatt stöd till att hålla min pappa fången.

Det har visat sig vara en lögn. I våras fick Reportrar utan gränser tillgång till ett dokument som visar att Sverige avsatte tre miljoner kronor av de svenska skattebetalarnas pengar till FN:s utvecklingsfond, och åren 2009-2020 stöttade Sverige EU-kommissionens biståndsinsats till Eritrea, utan några motkrav (Aftonbladet, 3 maj).

Biståndspengarna skulle bland annat gå till att utveckla rättssystemet och utbilda personal inom rättsväsendet i mänskliga rättigheter.

2024 återstår ett havererat rättssystem och ett land utan några mänskliga rättigheter. Hur våra biståndspengar faktiskt har använts, ja det återstår att se.

I veckan har min pappa varit fängslad i 23 år. Jag har inget annat val än att dra mina egna slutsatser: Staten Sverige bidrar till att den eritreanska regimen har fortsatt stöd till att förtrycka den egna befolkningen, fortsatt stöd till att hålla min pappa fången.

Att UD, samt denna och tidigare regeringar inte talat sanning.

ANNONS

Att detta verkar vara min livsuppgift:

Strypa regimens flöde från de svenska skattebetalarna.

Försöka få hem min pappa.

Fotnot: Varje dag kl 11 inleds GP Kulturs mässprogram med en punkt om den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak som suttit i fängslad i Eritrea sedan 2001. Vi uppmärksammar hans öde och kräver hans omedelbara frigivande.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Att tillåta den eritreanska festivalen är ett hyckleri

LÄS MER:Därför är Bokmässan bland det bästa vi har

LÄS MER:Låt Dawit Isaak och Gui Minhai få var sitt konstverk

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS