Peter LeMarc i samband med albumet "Den tunna tråden" 2016.
Peter LeMarc i samband med albumet "Den tunna tråden" 2016. Bild: Anders Wiklund/TT

Peter LeMarc drabbad av stroke

Peter LeMarc har drabbats av en stroke. Det berättar sångaren och låtskrivaren i ett inlägg på Instagram. ”Hjärnan kämpar”, skriver LeMarc.

ANNONS
|

Det var för snart sex veckor sedan som Peter LeMarc, 64, drabbades av en stroke. Beskedet lämnar sångaren och låtskrivaren själv på sitt Instagram.

”Enligt min journal är det en vänstersidig occiptal stroke. En propp har hindrat syresättning i en del av vänster bakre hjärna där celler dött, just i syncentrat”, skriver LeMarc.

Han uppger att delar av synfältet försvunnit och att han därför har svårt att läsa löpande text i böcker och tidningar. Peter LeMarc får heller inte köra bil efter sin stroke i januari.

Övriga funktioner som tal och rörelse ska dock inte ha påverkats av stroken. ”Mina armar, ben, leder, tal, sångröst och humor är intakta. Kanske är min humor om möjligt lite svartare”, skriver han i inlägget.

ANNONS

Det är oklart hur pass permanenta hans skador är och hur han kommer att påverkas i längden.

”Ingen kan i nuläget säga om skadorna är bestående eller om och hur mycket min hjärna kan lära om” skriver han och konstaterar att livskartan ännu en gång har ritats om.

Under 2009 diagnosticerades Peter LeMarc med cancer och 2014 fick även hans hustru samma sjukdomsbesked.

Peter Lemarc slog igenom 1987 med sitt självbetitlade album ”Peter Lemarc” men slutade att turnera och spela live för flera år sedan.

En lång rad av musiker och kändisar önskar honom nu lycka till på Instagram och uppmanar honom att ta hand om sig. Däribland Niklas Strömstedt, Efva Attling, David Urwitz, Kristian Luuk, Anders Timell, Anne Lundberg och Uno Svenningsson.

En viktig anledning för Peter LeMarc att dela med sig av informationen är för att han blivit uppmärksammad på att flera ”Peter LeMarc-bedragare" florerar på Instagram.

"Jag kontaktar ALDRIG någon jag inte personligen känner via Instagram. Speciellt inte nu", skriver LeMarc.

Peter LeMarc Fransson

  • Född 1958 i Trollhättan. Bor sedan länge i Bagarmossen utanför Stockholm.
  • Albumdebuterade 1982 men det stora genombrottet kom först fem år senare med albumet "Peter LeMarc". Är sedan dess en av Sveriges mest älskade artister.
  • Har länge plågats av scenskräck och gjorde 2014 sin sista konsert. Avskedet skedde vid en hyllad konsert på festivalen Stockholm Music & Arts i Stockholm.

Källa: TT

LÄS MER:Han är göteborgaren bakom Peter LeMarcs nya unika skiva

LÄS MER:Peter LeMarc: Därför avskyr jag Sverigedemokraterna

LÄS MER:Peter LeMarc släpper tidigare outgivna låtar

LÄS MER:Gamla LeMarc-låtar som nya

LÄS MER:LeMarc i Karlssons källare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS