Danska ön Fyn: Som tagen ur en saga

Den danska ön Fyn är en plats där äventyrslust och fantasi gror, precis som dess vackra trädgårdar. Det var här, bland slott och korsvirkeshus med stråtak, som H.C. Andersens världsberömda sagor fick liv. Och det är till denna ö – och skärgården runt omkring – som din resa nu går.

Nästa år är det 150 år sedan H.C. Andersen gick bort. Efter sig lämnade han berömda sagor som Den lilla sjöjungfrun, Den fula ankungen och Kejsarens nya kläder. För dig som nu reser till Fyn kommer kopplingen till sagornas värld bli kristallklar.

På ön finns nämligen 123 slott och herrgårdar, där Egeskov slott, 15 kilometer nordväst om Svendborg, räknas som en av Europas vackraste renässansbyggnader. Omgivet av en välbevarad vallgrav och den prisvinnande slottsparken som kallas Danmarks vackraste trädgård är 470-åriga Egeskov slott en plats du inte får missa.

Egeskov slott med dess fantastiska omgivningar.
Egeskov slott med dess fantastiska omgivningar. Bild: Ard Jongsma

Som vanligt när du reser till Danmark så är det nära till allt. På Fyn och runt om i skärgården blir det extra påtagligt och därför är ett hett tips att ta med cykeln – eller hyra på plats. Här finns 1 800 kilometer av skyltade cykelvägar och de flesta sträckor går längs med kustlinjen. Det finns flera olika rutter utmärkta på särskilda cykelkartor och på öarna tar du dig fram genom vackra landskap samtidigt som du slipper karavaner av tutande bilar. September anses vara idealt för cykling på Fyn, särskilt om du vill känna lugnet och möta ön som den är.

Så tar du dig från Västsverige till Fyn

Snabbaste vägen från Västsverige till Fyn är att ta tåget eller köra E6 hela vägen ner till Malmö och över Öresundsbron. Från Köpenhamn tar det lite drygt två timmar med bil eller en timma och tjugo minuter med tåg, innan du via Stora Bältbron mellan Själland och Fyn når den sagolika ön. Den totala restiden från Göteborgsområdet landar på närmare fem timmar.

Stena Lines färjor från Göteborg till Fredrikshamn respektive Halmstad till Grenå, liksom Öresundslinjen mellan Helsingborg-Helsingör, erbjuder alternativa resvägar för dig som reser med bil.

Apropå lugn, om du inte stiftat bekantskap med det danska fenomenet hygge så är det dags nu. Med hygge avses en mysig och varm atmosfär tillsammans med människor du tycker om. Och Fyn med dess skärgård är verkligen en plats för att varva ner och uppskatta de små sakerna i livet – som en dansk.

Hamnstaden Fåborg är en symbol för sydfynsk stockrosidyll.
Hamnstaden Fåborg är en symbol för sydfynsk stockrosidyll. Bild: Michael Fiukowski och Sarah Moritz

I den gamla hamnstaden Fåborg, som är symbolen för sydfynsk stockrosidyll, kan du ställa cykeln, promenera på de smala kullerstensgatorna, ta del av det kulinariska utbudet på mysiga restauranger inne i stan eller ta ett välbehövligt dopp i de ikoniska utomhusbaden. Fåborg är dessutom porten till den sydfynska skärgården som i år blev utnämnd till en UNESCO Global Geopark. Den prestigefyllda utmärkelsen inkluderar 55 öar och en mångfald av geologiska formationer och kulturskatter som är ett äventyr i sig.

Att ta sig runt med cykel på Fyn och färjorna i den sydfynska skärgården är ett hett tips.
Att ta sig runt med cykel på Fyn och färjorna i den sydfynska skärgården är ett hett tips. Bild: Michael Fiukowski och Sarah Moritz

Dags för äventyr i skärgården

Det är alltså dags att bege sig ut till havs och ”hoppa” runt bland öarna. Detta går alldeles utmärkt att lösa med alla färjeturer. Från Fåborg kan du ta med dig cykeln på färjan till Avernakö, som med sina böljande kullar och orörda natur är en av de mest populära öarna i den sydfynska skärgården, eller hela vägen ut till Ärö.

EXTERN LÄNK: Hitta din favoritdestination i Danmark här

Ärö är en fantastisk plats för vandring, särskilt om du vill ta dig till Voderup Klint som är en spektakulär naturupplevelse. Den 33 meter höga moränklippan sträcker sig flera kilometer längs med kusten. På Ärö bör du också besöka färgglada Ärösköbing med välbevarade byggnader från 1700-talet. Ärösköbing är i reseguider ofta omtalad som en sagoby och här finns både caféer och restauranger för hygge i en autentisk atmosfär.

Från Ärö kan du fortsätta båtluffen österut till en annan av de större öarna i skärgården, långsmala Langeland, ofta kallad Konstnärernas Ö tack vare alla konstnärer, hantverkare och gallerier som verkar här. På Langeland kan du bland annat besöka det oxblodsfärgade Tranekär slott, som sedan 1300-talet huserat några av Danmarks mäktigast människor.

Kalla Kriget-museet Langelandsfortet är ett populärt utflyktsmål i den sydfynska skärgården.
Kalla Kriget-museet Langelandsfortet är ett populärt utflyktsmål i den sydfynska skärgården.

En av de största turistattraktionerna på Langeland är kalla kriget-muséet på Langelandsfortet. Som före detta militärbas med uppgift att bevaka Östersjön finns här många historier om en dramatisk efterkrigstid i Europa. På nära håll kan du bland annat beskåda kanoner, minsveparen Asko och ubåten Springeren från 1965.

Annars är Langeland känd för sin långa kustlinje som gör många olika slags vattenaktiviteter självklara, som till exempel havskajakpaddling, dykning, surfing eller sportfiske.

SUP och Smakkejolle populärt

På norra Langeland, liksom på Ärö, finns även fantastiska omgivningar för den som gillar SUP, Stand Up Paddle. Du kan till exempel hyra en upplåsbar Stand Up Paddle board med tillhörande vattentät ryggsäck, vilket gör att du kan ta med den till de platser som du blivit rekommenderad. Kom ihåg, här är det cykelavstånd till allt! För nybörjaren finns givetvis möjligheter även till introducerande kurser, där du får bekanta dig med utrustningen.

Från Rudköbing på Langeland kan du ta färjan till lilla Strynö och prova på Smakkejolle – en populär liten båt med segel som användes förr i tiden. På Öhavets Smakke- og Naturcenter kan du både hyra och få instruktioner innan du blir kapten över din egen båt.

Paviljongen vid Valdemars slott.
Paviljongen vid Valdemars slott.

På vägen mellan Langeland och Svendborg på Fyn rekommenderas även ett besök på ön Tåsinge. Ta gärna cykeln till Troense, en av Danmarks mest idylliska byar, full av korsvirkeshus från 1700-talet. Trampa sedan iväg på en liten avstickare till Valdemars slott strax söder om Troense. Slottet är inte öppet för allmänheten men du kan passa på att ta ett foto för sociala medier vid slottets paviljong som ligger i en vik med vacker utsikt över havet. Otippat nog ligger även Danmarks största minigolfbana vid slottet, så passa på att tävla lite innan det är dags att återvända till Fyn.

I sydfynska skärgården finns som du förstår mängder av småöar att upptäcka, antingen med båt eller kajak. Så ta dig tid att verkligen uppleva ett av världens mest spektakulära översvämmade glaciärlandskap.

”En av Europas bästa hemliga byar”

Efter äventyren i skärgården är det hög tid att mysa till det ordentligt i charmiga Kerteminde, av en populär tidsskrift nyligen utsedd till en av Europas bästa hemliga byar att upptäcka. Kerteminde ligger i de nordöstra delarna av Fyn, cirka 20 minuter med bil från Odense, och här är det läge för besök på både vinbarer och restauranger.

Kerteminde är en plats för äkta danskt hygge.
Kerteminde är en plats för äkta danskt hygge. Bild: Claire Droppert

I småbåtshamnen hittar du mysiga öl- och vinbaren Anchor, som serverar plockmat med allt från ansjovis och sardiner till skinka och mogna ostar.

En annan gastronomisk upplevelse kan du få på restaurangen Rudolf Mathis, mitt i den speciella fiskemiljön i hjärtat Kerteminde. Kockarna väljer dagligen ut de bästa och färskaste råvarorna de kan hitta och anpassar kvällens meny efter dessa.

Det kan också vara värt att bege sig några minuter utanför Kerteminde där du hittar Rögeri Hindsholm, ett litet rökeri som levererar gourmetprodukter till Michelin-kockar runt om i Danmark. Deras lilla restaurang har endast sex bord och menyn varierar från dag till dag.

Broholm Slott är ett av alla unika boenden där du kan övernatta under din vistelse på Fyn.
Broholm Slott är ett av alla unika boenden där du kan övernatta under din vistelse på Fyn. Bild: Reinhard Pantke

ÖVERNATTNING: SLOTT, HERRGÅRDAR OCH PITTORESKA BOENDEN PÅ FYN

Det finns flera möjligheter till unika boenden under din vistelse på Fyn och i den sydfynska skärgården. Här följer några sagolika tips.

Broholm Slott. En kvarts bilresa nordost om Svendborg på södra Fyn ligger detta gamla slott som speglar överklasslivet från svunna århundraden. Från rummen har du utsikt över vallgraven, parken och den lantliga omgivningen. Restaurangen är en gastronomisk upplevelse med säsongsbaserade råvaror från Fyn.

Brolökke Herrgård. På södra Langeland ligger denna nyrenoverade herrgård som erbjuder både gästrum och exklusiva lägenheter. Restaurangen i den gamla herrgården gör att din vistelse kryddas med utsökt mat och en härlig atmosfär. Här finns ett lokalt bryggeri och du kan göra din egen sprit i gårdsdestilleriet. Från och med 2025 kommer en ny spa- och friskvårdsanläggning stå klar.

Lundsgaard Gods Badhotell. Strax söder om Kerteminde, mellan skog och hav, ligger denna herrgård med tillhörande spahotell. Här finns fina möjligheter till både bad, vandring och avkoppling. Starta dagen med en ekologisk frukost med produkter från närområdet.

Bäkgården Bed and Breakfast. Detta pittoreska boende, som ligger i den lilla byn Sandholts-Lyndelse vid foten av de Fynska Alperna cirka tre mil söder om Odense, är bevarat i sin ursprungliga stil, med korsvirke och halmtak. Från rummen ser du en stor trädgård och bäcken som löper precis utanför fönstret.

Teglgården. Detta avkopplande bed and breakfast ligger på idylliska ön Tåsinge, mitt i naturen med stora skogar runt omkring. På gården har du sällskap av bland annat kor, hästar, höns och getter som maximerar känslan av lugn och ro. Från Teglgården är det gångavstånd till vackra Valdemars slott.

Vestergade 44. Mitt i Äresköbing på Ärö ligger detta ljuvliga och varsamt renoverade pensionat med anor från 1700-talet. Den vackra inredningen, en gömd trädgård och utsikten över de röda hustaken ner mot havet gör Vestergade 44 till en charmig totalupplevelse.

Efter att du nu fått känna på danskt hygge i Kerteminde är det dags att än en gång röra på benen. På andra sidan ön i de nordvästra delarna ligger Lilla Bält, sundet mellan Fyn och Jylland. På det smalaste stället vid Middelfart finns möjligheten att gå över Den Gamle Lillebältsbrons överbyggnad, så kallad Bridgewalking. Bron är 1 178 meter lång och 60 meter ovanför havsytan är du fastspänd i ett säkerhetsräcke. Promenaden över bron kan vara en utmaning för både kropp och psyke – särskilt för dig som är höjdrädd. Förutom en otrolig utsikt kan du ha turen att se valsorten tumlare långt där nere i vattnet.

Promenaden över bron kan vara en utmaning för både kropp och psyke.

Bridgewalking över Den Gamle Lillebältsbrons överbyggnad är inget för den höjdrädde.
Bridgewalking över Den Gamle Lillebältsbrons överbyggnad är inget för den höjdrädde. Bild: Mitch Wiesinger

Tumlare går även att uppleva på närmare håll genom att bege dig ut på valsafari i Lilla Bält. På en två timmar lång tur, som utgår från Middelfart, kan du njuta av en medhavd picknick samtidigt som valarna runt omkring dig kommer upp till vattenytan för att få luft.

Bogense är ett spännande resmål för dig som är konstintresserad.
Bogense är ett spännande resmål för dig som är konstintresserad.

För dig med konstintresse är tätorten Bogense på Fyns norra kust ett givet besöksmål. Bogense har nämligen fått smeknamnet Galleribyen Bogense. Här finns otroligt många gallerier med kvalitetskonst för alla olika smaker. Du kan också besöka konstnärerna i deras ateljéer och se hur konsten får liv på nära håll. Exempelvis bjuder bildkonstnären Else Friis och träsvarvaren Jörn Anderson in besökare till Kunstnerhjemmet nära Bogense där de både bor och verkar. Konstutställningen finns i vardagsrummet och i ateljé och verkstad kan du se hur de arbetar.

Därmed är denna resa till ön Fyn och dess skärgård över för denna gång. Vackra naturområden, cykelturer, hav och en härlig mix av både hygge och aktiviteter gör att du nu kan lämna den sagolika ön, lycklig i alla dina dagar.

Vildhästar på Langeland.
Vildhästar på Langeland. Bild: Jonas Legarth