Alham, 28, förlorade sitt hem i branden i Backa

Alham, 28, är ensamstående med tre barn. Nu trängs hon på ett hotellrum med sina barn – och undrar var hon bor nästa vecka.
– Vad ska jag göra? Jag kan bara stå här och titta på mitt hem som är förstört, säger hon.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

• I onsdags började det brinna i ett hus på Gåsagången i Backa. 36 lägenheter evakuerades.

• Många står nu utan boende och har tillfälligt checkat in på ett hotell i närheten, innan de får till en mer långsiktig lösning. Flera av dem är småbarnsfamiljer.

• Enligt Familjebostäder kan det dröja upp emot ett år innan de boende kan flytta tillbaka igen.

• Polisens kriminaltekniker har varit inne i det branddrabbade huset, men brandorsaken är fortfarande okänd.

Taket till fastigheten på Gåsagången i Backa är totalförstört och alla fyra trapphus är evakuerade.

På fredagsförmiddagen är polisens tekniker på plats i byggnaden, samtidigt påbörjas arbetet med att riva delarna av huset som är skadat. Demolerade sjok från taket lyfts ner med en kranbil och byggarbetare har just börjat sätta upp en ställning runt fasaden.

Alham, 28, har nyss lämnat sina tre små barn på förskolan och går förbi platsen de fram till i onsdags kallade sitt hem.

– Vagnen är förstörd, filtar till barnen, regnkläder, jackor. Allt. Och en docka som ett av barnen brukar sova med.

ANNONS

Nu bor den lilla familjen på ett hotell i närheten och väntar på att försäkringsbolaget ska lösa ett tillfälligt boende. Men situationen är oviss.

– Vi har inga kläder mer än de vi hade på oss i onsdags. Och jag har inget kylskåp eller någonstans att laga mat. Vi får frukost på hotellet och sedan har barnen fått äta på förskolan. I helgen vet jag inte hur vi ska göra, säger hon.

Alham, Zainab Haji, Najla och hennes två barn Sara och Tulin ser på byggnaden som var deras hem fram till i onsdags. Nu kan det dröja upp emot ett år innan de kan flytta hem igen.
Alham, Zainab Haji, Najla och hennes två barn Sara och Tulin ser på byggnaden som var deras hem fram till i onsdags. Nu kan det dröja upp emot ett år innan de kan flytta hem igen. Bild: Per Wahlberg

Var de bor nästa vecka vet hon inte.

– Vad ska jag göra? Jag kan inte göra någonting. Jag kan bara stå här och titta på mitt hem som är förstört. Det är inte lätt, säger hon och rösten brister.

Huset är helt obeboeligt

Samtliga 36 lägenheter i det brandskadade huset har evakuerats. Prognosen är att det kommer dröja ett år innan boende kan flytta tillbaka igen.

Familjebostäder arbetar aktivt sedan i onsdags för att tillsammans med försäkringsbolagen lösa boende till alla evakuerade.

– Det är en fruktansvärd situation för våra fantastiska hyresgäster. Vi har individuella samtal med alla och försöker lösa situationen på bästa sätt. En del är oförsäkrade, så då har vi kontaktat socialjouren, säger Robert Jademyr, distriktschef på Familjebostäder.

Robert Jademyr, distriktschef på Familjebostäder.
Robert Jademyr, distriktschef på Familjebostäder. Bild: Thomas Johansson

Många lägenheter i huset har trots allt klarat sig, berättar han – men det går ändå inte att bo i huset.

ANNONS

– Det finns ingen el, ingen ventilation och taket är totalförstört. Några hyresgäster vill bo kvar men vi har fått förklara att det inte går. Det kommer vara en byggarbetsplats nu.

Var helt nyinflyttad på Gåsagången

Najla är på plats tillsammans med sina två döttrar, de har varit i lägenheten och hämtat lite kläder och värdesaker. De bodde i trappuppgången intill Alham.

– Vi var hemma hos min mamma när en granne ringde och sa att det brann. Jag hade varit och simmat och hade bara de kläderna med mig, säger Najla.

Najla med döttrarna Sara och Tulin var hemma hos Najlas mamma när en granne ringde och sa att det brann.
Najla med döttrarna Sara och Tulin var hemma hos Najlas mamma när en granne ringde och sa att det brann. Bild: Per Wahlberg

De är nyinflyttade, både i Sverige och i området. Hon hoppas få en tillfällig lägenhet i närheten, så att barnen ska ha nära till skola och förskola.

– Vi var helt nyinflyttade, så vi hade köpt allt nytt. Men nu är det förstört, det känns inte bra, säger hon.

Zainab Haji, 29, är på plats vid Gåsagången tillsammans med sina grannar. Även hon lever i ovisshet just nu.

– Jag bor på hotell, och de vill att jag betalar – men jag kan inte ligga ute med en hotellkostnad för en vecka. Nu väntar jag på svar från försäkringsbolaget.

Zainab Haji kom hem sent från jobbet i onsdags när hon fick se att det brann i lägenhetshuset. Nu bor hon tillfälligt på hotell.
Zainab Haji kom hem sent från jobbet i onsdags när hon fick se att det brann i lägenhetshuset. Nu bor hon tillfälligt på hotell. Bild: Per Wahlberg

Hon har tagit ledigt från skolan för att kunna träffa Familjebostäder och reda ut sin situation under fredagen.

ANNONS

– Det är ingen lätt situation att vara i, säger hon.

– Jag flyttade från kriget i mitt hemland. Då hade jag min familj där, men nu behöver klara mig själv.

Vad som orsakade branden är inte fastställt ännu. Polisen utreder händelsen som mordbrand, men har ingen misstänkt.

LÄS MER:Polisens hypotes: ”Där startade branden”

LÄS MER:Räddningstjänsten om branden i Backa: Svårt att släcka vindsbränder

LÄS MER:Storbrand i lägenhetshus i Backa

ANNONS