Socialdemokraterna ligger i nivå med sitt valresultat, men tappar något från novembermätningen.
Socialdemokraterna ligger i nivå med sitt valresultat, men tappar något från novembermätningen. Bild: Jonas Ekströmer

Ingen har särskilt stor anledning att jubla

Tre partier är i direkt kris och inget parti har någon större anledning att jubla över SCB:s mätning. Det säger GP:s politikreporter Arne Larsson som också konstaterar att Socialdemokraterna och Moderaterna skulle kunna bilda en majoritetsregering ihop. Om de vill.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vem har störst anledning att jubla?

Det trista svaret är att ingen har särskilt stor anledning att jubla. Moderaterna och Sverigedemokraterna är de partier som gått framåt mest jämfört med senaste riksdagsvalet och det är ju förstås positivt för dem. Samtidigt räcker rösterna inte till för att de tillsammans med KD, eller ens med L, ska bli större än partierna kring Socialdemokraterna – och då är det ju inte mycket värt.

Det är lättare att peka ut förlorare än vinnare på dagens mätning

Så det parti som har minst anledning att deppa är kanske trots allt S, som visserligen tappar något sedan novembermätningen men å andra sidan ligger i nivå med valresultatet från 2018. Och, framförallt: om Stefan Löfven än en gång lyckas med att få alla motstridiga viljor i C, MP och V att släppa fram honom som statsminister igen så räcker faktiskt rösterna till det i dagsläget. Men dit är förstås vägen lång.

ANNONS

I övrigt är det lättare att peka ut förlorare än vinnare på dagens mätning: Miljöpartiet är strax under riksdagsspärren, Kristdemokraterna är i snabb takt på väg till samma låga nivåer. Och Liberalerna ligger på chockerande låga 2,5 procent.

Innebär det att det är kört för Liberalerna nu?

Nej, absolut inte. Kristdemokraterna var precis lika illa ute inför valet 2018, men lyckades få till en fin spurt. Det är inte ovanligt med stora omkastningar i en valrörelse när alla partiledare exponeras mer och vissa frågor plötsligt och oväntat kommer i extra fokus. Stödröster är också en faktor som kan spela in.

Men det man kan säga är att Liberalernas vägval – att inte bara öppna för SD:s stöd, utan dessutom snabbt inleda ett samarbete i något så känsligt som migrationspolitiken – inte lett till fler väljare, utan tvärtom.

Partiet redovisar ett statistiskt säkerställt tapp på 0,5 procentenheter och det är till det parti som står kvar i mitten, Centerpartiet, som väljarna flytt. Tappet sedan riksdagsvalet 2018 är hela 3 procentenheter. Av dem har 1,3 gått till M, 1,0 till C och 0,6 till S.

Liberalernas vägval har inte lett till fler väljare, tvärtom

Intressant i sammanhanget är också att det enda geografiska område i SCB:s redovisning där Liberalerna är över fyraprocentsspärren är Stockholms kommun – som domineras av representanter som befinner sig i opposition mot partilinjen och Nyamko Sabunis SD-vänliga linje.

ANNONS

Något annat som sticker ut?

I tider då väldigt mycket av de politiska diskussionerna kretsar kring regeringsfrågan och olika mer eller mindre omöjliga lösningar, är det intressant att se att det faktiskt finns två partier som skulle kunna bilda en majoritetsregering ihop. Om de hade lust. Socialdemokraterna och Moderaterna samlar tillsammans 50,6 procent av rösterna och skulle alltså i teorin kunna skapa en handlingskraftig och stark regering.

Med tanke på att det är de två traditionella motpolerna i svensk politik och att de aldrig regerat ihop i fredstid, ligger en sådan lösning extremt långt borta. Men det är trots allt något som har lyfts fram i olika sammanhang, bland annat av Centerledaren Annie Lööf.

Det går förstås att ha många invändningar, som att det behövs en tydlig opposition så att väljarna har alternativ. Å andra sidan: den politiska spelplanen ser inte ut som förr och är det något det finns gott om så är det alternativ.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS