Det amerikanska landstingsfartyget USS Kearsarge kan komma till Stockholm.
Det amerikanska landstingsfartyget USS Kearsarge kan komma till Stockholm. Bild: Seth Wenig

Amerikanska krigsfartyget USS Kearsarge kan komma till Stockholm

Det amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge befinner sig just nu i Östersjön för att delta i militärövningen Baltops. Innan övningen drar i gång kan fartyget segla in till Frihamnen i Stockholm – men det är något som inte är bestämt än.
– Det hänger litegrann på om hon får plats och om hon får lov att ligga där, säger marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson.

ANNONS
|

Den första veckan i juni drar den årliga militärövningen Baltops i gång och i den kommer 20 nationer samt Nato att vara med och delta. Omkring 5 000 personer, ett 50-tal fartyg och ungefär lika många flygplan kommer att finnas på plats.

Jimmie Adamsson, kommunikationschef för marinen, berättar att Sverige har deltagit i övningen sedan mitten av 1990-talet och att själva övningen i sig inte kommer att se annorlunda ut jämfört med tidigare år.

– Den här övningen är planerad sedan länge och kommer inte att förändras på något sätt, men betydelsen och allvaret runt den kommer att vara annorlunda i och med kriget i Ukraina, säger Jimmie Adamsson.

ANNONS

Krigsfartyget USS Kearsarge på 257 meter

I ett inlägg på Twitter skriver den amerikanska marinkåren att det 257 meter långa landstigningsfartyget USS Kearsarge seglar in mot Östersjön för att säkerställa säkerhet och stabilitet i regionen tillsammans med allierade och samarbetspartners.

Krigsfartyget transporterar mängder med helikoptrar, trupper, stridsflyg och annat material. Den kan tidigare ha setts till i Östersjön, men något som är alldeles unikt är att den nu kan segla in till Frihamnen i Stockholm. Det skulle i sådana fall vara första gången.

– I nuläget vet vi inte riktigt om hon kommer att gå in i Stockholm eller inte, men i sådana fall sker det före övningen, säger Jimmie Adamsson och fortsätter:

– Det hänger litegrann på vad de själva tycker, om hon får plats och om hon får lov att ligga där.

Övningen kommer att pågå mellan den 5 och 16 juni i mellersta och södra Östersjön samt på strandnära landövningsområden i Sverige, Tyskland, Polen och de baltiska staterna. Sverige deltar med ubåt, två Visbykorvetter, två minröjningsfartyg, fyra stridsflygplan, två helikoptrar och omkring 500 medarbetare.

LÄS MER:Senaste nytt om Sveriges ansökan till Nato

LÄS MER:Joe Biden bjuder in Magdalena Andersson till Vita huset

LÄS MER:Erdogans taktik: Använda Sverige för att vinna valet

ANNONS