Nya kostrådsförslag från Livsmedelsverket: ”Högst 350 gram rött kött i veckan”

Dra ner på köttet och ät baljväxter varje dag. Så ser Livsmedelsverkets nya förslag ut till kostråden som ska uppdateras under början av 2025.
– Matvanorna är inte som de borde vara, säger Åsa Brugård Konde hos Livsmedelsverket.

ANNONS
|

Under onsdagsförmiddagen arrangerade Livsmedelsverket en så kallad hearing där både experter och forskare presenterade nya förslag till uppdaterade kostråd. Bland annat lyftes det att svenskarna äter för mycket rött kött sett till de rekommenderade kostråden.

– Efter tobak så är det matvanor som är den största orsaken till ohälsa och för tidig död. Hälften av alla hjärt- och kärlsjukdomar skulle kunna förebyggas samt en tredjedel av cancerfallen, sa Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Hon pekar ut rött kött- och charkprodukter i kombination med lågt intag av fullkorn som de största riskfaktorerna.

– Matvanorna i dag är inte som de borde vara. Bara tio procent äter tillräckligt med fullkorn enligt självskattningsundersökningar, sa Åsa Brugård Konde.

ANNONS

Dessutom äter svenska män alldeles för mycket kött sett till Livsmedelsverket kostråd, som i dag ligger på ”mindre än 500 gram rött kött i veckan”. Hela 70 procent av Sveriges män säger sig äta mer än det och 40 procent av kvinnorna.

”Ät baljväxter, gärna varje dag”

I sitt förslag till den framtida uppdateringen av kostråden presenterar Livsmedelsverket nu en högsta nivå på 350 gram rött kött i veckan, från dagens 500 gram i veckan. Charkprodukter som till exempel bacon, leverpastej och korv ska endast vara en ”liten andel” av detta.

Istället nämner Åsa Brugård Konde att baljväxter kan ersätta kött, eftersom det innehåller proteiner, järn och zink.

– Det kan på många sätt ersätta kött. Baljväxterna minskar dessutom risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Men vi kan inte sätta en bestämd mängd kring hur mycket det skall vara, sa hon.

Livsmedelsverket tar även in klimatpåverkan i kostrådsberäkningarna, men menar att den nya sänkningen endast baseras på hälsomässiga skäl. Bland annat ökar risken för tjock- och ändtarmscancer, enligt Cancerfonden.

– Skulle vi ta hänsyn till miljö när det gäller mängden, så hade nog rådet blivit väsentligt lägre, sa Åsa Brugård Konde.

Uppskattade effekter på folkhälsan

Dessutom uppskattar Livsmedelsverket att kostrådens hälsoeffekter hade förhindrat över 4 600 dödsfall per år, enligt ett analysverktyg framtaget av WHO.

ANNONS

– Om den svenska befolkningen åt 20 procent mer likt Livsmedelsverkets jämfört med hur den generella svensken äter i dag, hade man kunnat få mycket mer tid med när och kära. Med små förbättringar, sa Emma Patterson, som är nutritionist vid Livsmedelsverket.

Utöver de omedelbara hälsoeffekterna pekar även Livsmedelsverket på stora samhällsekonomiska vinster med ändrade kostvanor. Varje år drabbas ungefär 4 000 svenskar av stroke – som kostar upp till 550 000 kronor per stroke och år i samhällskostnad, hävdar Livsmedelsverket.

LÄS MER:Professorn: Extrem köttdiet kan vara direkt hälsofarlig

LÄS MER:Eva Birath, 64, har enbart kött på tallriken

LÄS MER:Hela samhället har mycket att vinna på att förbjuda kött

ANNONS