ÖB:s order: Göteborgs sjukhuskompanier ska bygga fältsjukhus

Sveriges militära överbefälhavare Micael Bydén gav under onsdagen order om att Göteborgs sjukhuskompanier ska upprätta ett fältsjukhus på en militär flygbas utanför Uppsala. Syftet är att stödja den civila sjukvården i coronakrisen.
– Det är när påfrestningarna på samhället är som svårast som vi ska stå riktigt stadigt, säger han.

ANNONS
|

Ordern tillkännagavs offentligt på överbefälhavarens instagramkonto under onsdagen, där Micael Bydén vände sig direkt till de anställda inom Försvarsmakten.

– Jag har beordrat att upprätta ett fältsjukhus på Ärna flygbas i Uppsala. När det finns på plats kommer vi kunna stödja den civila sjukvården med ett antal intensivvårdsplatser, säger Micael Bydén.

Byggs av Göteborgs sjukhuskompanier

Fältsjukhuset kommer att byggas av Göteborgs två sjukhuskompanier, som tillhör Försvarsmedicincentrum och är de enda av sitt slag i Sverige.

– Det handlar i grunden om att få till så många intensivvårdsplatser som möjligt, det är det som nu är den trånga sektorn, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth.

Exakt hur många platser det handlar om kan Jesper Tengroth inte svara på i nuläget, men GP erfar att det handlar om minst 20 – sannolikt fler.

ANNONS

– Det är ett sjukhus i toppklass som vi levererar, säger Jesper Tengroth.

När kan fältsjukhuset vara igång?

– Vi kommer att jobba så snabbt vi bara kan, men exakt vad det betyder i dygn kan jag inte svara på.

Första gången i modern tid

Det är första gången i modern tid som Försvarsmakten upprättar ett fältsjukhus i skarpt läge på svensk mark.

– Vi har naturligtvis övat på det här och delar av detta har stått i beredskap för exempelvis Nordic Battle Group. Vi har ju sjukvårdsförmåga i insatsområden som Mali, men det är första gången det sätts in i skarpt läge på det här sättet i Sverige, säger Jesper Tengroth.

Vilken påfrestning innebär det här för Försvarsmakten?

– Det är klart det är en ansträngning, men samhället är också i ett ansträngt läge. Då är det viktigt att Försvarsmakten bidrar med det vi kan bidra med, utan att göra avkall på vår operativa förmåga och våra beredskapsuppgifter – det vill säga att försvara Sverige.

LÄS MER:Sjö- luft- och markstridskrafter – så försvaras Västsverige

Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.
Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten. Bild: Pressbild

ÖB understryker också att Försvarsmakten fortsatt ska lösa sina kärnuppgifter, som att försvara landet och delta i internationella insatser, men att man i rådande läge måste stötta civilsamhället här hemma.

– Sverige befinner sig i en mycket speciell situation, en ansträngd situation, på grund av corona-viruset, säger Micael Bydén.

ANNONS

Sahlgrenska begär stöd från Försvarsmakten

GP har tidigare rapporterat att Försvarsmakten beviljat två stödbegäran från Folkhälsomyndigheten. Det handlar dels om att bidra med laboratoriepersonal, dels om att sätta in upp till tio personer i ett mobilt provtagningsteam.

LÄS MER:Försvarsmakten redo att bidra: "Vill hjälpa till så mycket vi kan"

Under onsdagen meddelade Försvarsmakten att ytterligare fem stödbegäran har beviljats.

– Det handlar uteslutande om att bygga sjukvårdstält på olika platser. Sen är det Socialstyrelsen som beslutar var vår materiel behövs, säger Jesper Tengroth.

Han understryker att det inte handlar om kompletta fältsjukhus där Försvarsmakten står för driften, likt det i Uppsala, utan enbart om tältbyggen.

Sahlgrenska universitetssjukhuset meddelade under onsdagen att man begärt stöd för att bygga sådana tält.

– Läget just nu är inte så alarmerande. Vi har ganska gott om plats fortfarande, men det finns en pågående ökning och då gäller det att vi bygger upp detta nu, säger Per Karlsson, förste chefläkare, vid Sahlgrenska.

Det rådande läget har också gjort att man nu ändrar ansvarsfördelningen mellan myndigheterna när det gäller stödbegäran till Försvarsmakten. Dessa ska från och med nu ställas till Socialstyrelsen.

– Vi erbjuder stödet, men Socialstyrelsen beslutar och prioriterar, säger Jesper Tengroth.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS