Vänsterpartiets plan: Vill skjuta upp försvarsavtalet ett år

På tisdagskvällen röstar riksdagen om ett försvarsavtal med USA. En majoritet av partierna är för. V föreslår ihop med MP en bordläggning och vilandeförklaring i tolv månader och hoppas på stöd från delar av S.
– Vi vet att det finns viss kritik inom S, säger Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.
– Det kommer inte hända, säger Morgan Johansson (S).

ANNONS
|

I slutet av förra året tecknade Sverige och USA ett försvarstal, ett så kallat DCA. Sedan dess har en proposition tagits fram. Under tisdagen ska den debatteras i riksdagen. Under tisdagskvällen, allra tidigast 17.15, ska en votering om avtalet ske i kammaren.

Det finns en majoritet för DCA i riksdagen. Sex av åtta partier har ställt sig bakom förslaget. De två övriga, V och MP, planerar att rösta emot.

– Vi ämnar rösta avslag för propositionen att godkänna DCA-avtalet. Vi avser också rösta för bordläggning, för att få till en vilandeförklaring i tolv månader, säger Håkan Svenneling (V), som är ledamot av utrikesutskottet och partiets utrikespolitiska talesperson.

ANNONS

För att en vilandeförklaring av propositionen ska gå igenom krävs enligt Håkan Svenneling att en sjättedel av de närvarande riksdagsledamöterna röstar för en bordläggning.

Kan krävas 59 röster för en vilandeförklaring

Enbart MP och V:s ledamöter räcker sannolikt inte till för att nå en sjättedel av de närvarande ledamöterna. Tillsammans har de två partierna 42 mandat, fördelat på 24 för V och 18 för MP.

Skulle samtliga 349 riksdagsledamöter närvara vid kvällens votering krävs 59 röster för ett bordläggande för att V och MP:s önskemål om en vilandeförklaring av DCA ska gå igenom.

Mandatfördelning i riksdagen efter valet 2022

Så här fördelades riksdagens 349 platser mellan de åtta partier som fick minst 4 procent av rösterna i riksdagsvalet 2022:

Socialdemokraterna (S) fick 107 mandat.

Sverigedemokraterna (SD) fick 73 mandat.

Moderaterna (M) fick 68 mandat.

Vänsterpartiet (V) fick 24 mandat.

Centerpartiet (C) fick 24 mandat.

Kristdemokraterna (KD) fick 19 mandat.

Miljöpartiet (MP) fick 18 mandat.

Liberalerna (L) fick 16 mandat.

Källa: Riksdagen

SD ser risk i en vilandeförklaring

Sverigedemokraterna planerar att rösta för DCA. Aron Emilsson (SD) är ordförande i utrikesutskottet och partiets utrikespolitiska talesperson.

– DCA reder bland annat ut en del byråkratiska hinder som inte får finnas i händelse av att vi behöver ta emot amerikansk trupp, samt att förhandslagra materiel, säger Aron Emilsson.

Den enda risk han och SD uppfattar i frågor som rör DCA är i nuläget att V får gehör för sitt förslag om vilandeförklaring.

– Det menar jag är en risk. Det skulle vara ansvarslöst att vilandeförklara DCA som har gått igenom över 100 remissinstanser, säger han.

Debatt och votering om DCA i riksdagen

V och MP har tidigare tydliggjort att partierna vänder sig mot avsaknad av skriftliga förbehåll mot lagring av kärnvapen på svensk mark.

ANNONS

Tisdagens debatt, som var planerad att inledas på förmiddagen, hade vid 13-tiden ännu inte startat.

Emma Berginger (MP) är ledamot av försvarsutskottet. Hon säger under debatten om DCA i riksdagen att Miljöpartiet står fast vid att kärnvapen aldrig ska få finnas på svenskt territorium, vare sig i fredstid eller krigstid.

Hon meddelar också att partiet kommer stödja V:s yrkande om vilandeförklaring.

Centerpartiets Kerstin Lundgren meddelade under debatten att partiet inte kommer stödja V:s förslag om vilandeförklaring.

Morgan Johansson (S) är vice ordförande av utrikesutskottet och partiets utrikespolitiska talesperson. Han kommenterar Vänsterpartiets yrkande och förhoppning att delar av Socialdemokraternas partigrupp ska rösta för bordläggande av DCA.

– Jag är ganska säker på att det inte kommer hända. Det beror på hur majoriteten ser ut, men också på en oerhört tunn argumentation, säger han.

Försvarsavtalet mellan USA och Sverige

Sverige ingick avtalet om försvarssamarbete med USA i början av december.

Avtalet är på engelska förkortat till DCA, Defence Cooperation Agreement.

Det ger USA:s militär rätt att använda totalt 17 svenska militärbaser, anläggningar och övningsområden i hela landet.

Platserna är utspridda från Kiruna, Boden och Luleå i norr, till Ronneby och Revingehed i söder.

Där får USA bland annat rätt placera ut militär personal och materiel, och genomföra övningar.

USA har slutit liknande avtal med flera andra länder, bland andra Finland, Norge, Danmark, de baltiska länderna och Polen.

Källa: TT

LÄS MER:Nya ÖB om planerna för Göteborg: ”Det är en av de platser vi tittar på”

LÄS MER:Riksdagen röstar om omstritt militäravtal

LÄS MER:S: Dödar diskussionen om kärnvapen i Sverige

ANNONS