Norrskenet är tillbaka – se bilderna

Vintern har bjudit Västsverige på flera norrskensnätter. I natt var det dags igen. Från Lysekil till Skansberget i centrala Göteborg har folk fått syn på det spektakulära ljusfenomenet.
Men norrskensjägare som hoppas att se något i natt möts av en dyster väderprognos.

ANNONS
|

I Facebookgruppen Norrsken i Västra Götaland har lyckliga norrskensentusiaster delat sina bilder under natten. De gröna och rosa, sprakande bilderna har tagits från alla möjliga orter: Lidköping, Vallda, Ödeshög, Strömstad, Skövde, Lysekil, Torslanda, Skara, Trollhättan.

Fångade du norrskenet på bild i natt? Skicka gärna in era foton till nyheter@gp.se, döp mejlet till ”Norrsken” och berätta var och när bilden togs.

Mikael Ryberg är med i gruppen och visste att det fanns en chans att se norrsken natten mellan onsdag och torsdag. Därför tänkte han att han får passa på, när han runt midnatt befann sig nedanför Skansberget i centrala Göteborg.

ANNONS

Väl uppe på berget fick han mycket riktigt syn på norrskenet – om än ganska svagt.

– Man såg sämre med ögonen än med kameran och jag hade kanske hoppats på att se lite mer. Men jag var orolig för att inte se någonting så det var kul att se lite i alla fall.

Mikaels bild på norrskenet över Göteborg.
Mikaels bild på norrskenet över Göteborg. Bild: Mikael Ryberg

Det är inte första gången i år; både i slutet av februari och bara för några dagar sedan dansade ljusfenomenet över Västsveriges himmel. Dessutom syntes det i olika delar av Bohuslän redan i september förra året.

Den som inte fick se himlaskådespelet men har gett sig sjutton på att inte missa det igen får börja med att göra lite efterforskningar. Norrskensjakt är tyvärr inte en exakt vetenskap. Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium vid Chalmers, har tidigare tipsat om att hålla koll på sociala medier och på sajter för prognoser. Till exempel Facebookgrupper om norrsken eller sajter som spaceweather.com. Sedan ska det gärna vara klart och mörkt – Göteborg är egentligen lite för upplyst för att man ska ha goda förutsättningar att se norrsken.

I stället bör man ta sig norr om stan och vända staden ryggen.

– Just med norrsken så vill man ha den mörkaste delen av himlen norrut, har Robert Cumming tidigare sagt.

ANNONS

Moln och blötsnö väntas i natt

Natten mellan torsdag och fredag bjuder dock på rätt kasst väder för de som är sugna på att jaga norrsken.

– Jag tror de bli desto mindre sugna på att ge sig ut när jag berättar vilket väder som väntas, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Även om morgonen inleddes med klart och vackert väder i Göteborgsområdet så är moln på ingång.

– De börjar leta sig in från sydväst och kommer bara att bli tätare och tätare. Från och med åttatiden ikväll drar det in snö eller blötsnö så det blir en väldigt grå natt.

Här kan du se läsarnas bilder från norrskenet i slutet av februari:

LÄS MER:Så ska du tänka i jakten på norrsken

LÄS ÄVEN: Video: Norrskenet dansar över Lerum

LÄS MER:Nytt norrsken över Västsverige – ta del av läsarnas bilder

ANNONS