Bild från när MV Ruby lämnar hamnen i Tromsö.
Bild från när MV Ruby lämnar hamnen i Tromsö. Bild: Stian Saur/Nordlys/TT

Malta säger nej till MV Ruby

Fartyget MV Ruby, lastat med 20 000 ton ammoniumnitrat, har under helgen legat stilla på internationellt vatten utanför Norge. Tidigare under måndagen rapporterades det att fartyget var på väg mot Malta. Nu har Medelhavsön sagt nej, rapporterar Malta Today.

ANNONS
|

Göteborgs-Posten har i en rad artiklar rapporterat om fartyget MV Ruby, som är lastat med 20 000 ton ammoniumnitrat, ett ämne med stor sprängkraft.

Det var i början av september som MV Ruby gick på grund i samband med lastning i en rysk hamn på Kolahalvön. Fartyget fick skador på propellrar och roder och sökte nödhamn i norska Tromsö. När fartyget ankrade i Tromsö upprättade norska myndigheter en skyddszon på 500 meter på grund av lasten.

Fartyget har legat stilla söder om Norge, på internationellt vatten, sedan i fredags men har återigen börjat segla – mot en ny destination.

ANNONS

På väg mot Malta – landet säger nej

Tidigare under måndagen visade öppna datatjänster som visar realtidsinformation om fartygsrörelser över hela världen att Ruby var på väg till Malta.

”Det stämmer att hon just nu håller fart och kurs söderut. Om det är så att hon som framgår i olika öppna källor är på väg till Malta, är det inget som berör svenska myndigheter. Därför är vi inte heller de första som tar emot information om eventuell rutt och destination”, skriver den svenska Kustbevakningens pressekreterare Mattias Lindholm.

Under måndagskvällen har en talesperson för maltesiska transportdepartementet meddelat att MV Ruby inte får lägga till i hamn på Malta, rapporterar tidningen Malta Today.

– Fartyget kommer bara att få tillstånd att gå i hamn på Malta om det tömmer sin last. Annars släpps det inte in i Maltas territorialvatten, säger en talesperson vid ministeriet till tidningen.

LÄS MER:Försvarsmakten om fartyget MV Ruby: Har inte fått fråga om stöd

LÄS MER:Nya besked om trasiga fartyget – fast i Norge

LÄS MER:Osannolikt att MV Ruby söker svensk nödhamn

ANNONS