Djalalis hårda ord mot Kristersson: "Lämnade mig här"

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali, som suttit fängslad i Iran i över åtta år, ingick inte i fångutväxlingen mellan Sverige och Iran. Nu riktar han hårda ord mot statsminister Ulf Kristersson (M), i en ljudinspelning som Expressen och SVT Nyheter har tagit del av.
Utrikesminister Tobias Billström svarar på kritiken, och säger att regeringen har ansträngt sig för att få hem Djalali.

ANNONS
|

Johan Floderus och Saeed Azizi fick komma hem till Sverige efter en fångutväxling med Iran i helgen. Åt andra hållet gick den livstidsdömde Hamid Noury.

Kvar i Iran sitter en tredje svensk. Ahmadreza Djalali.

Han var tidigare forskare vid Karolinska institutet och greps i Iran under en konferensresa 2016. Han sitter, precis som Floderus och Azizi gjorde, i det ökända Evinfängelset, har dömts till döden för spioneri och riskerar att avrättas, men verkställandet av straffet har skjutits upp flera gånger.

”Förklara för min son”

När han inte blev en del av fångutväxlingen var besvikelsen stor. Nu riktar Ahmadreza Djalali skarp kritik mot statsminister Ulf Kristersson i en ljudinspelning som Expressen och SVT Nyheter har tagit del av.

ANNONS

– Herr statsminister, du bestämde dig för att lämna mig kvar med stor risk att bli avrättad. Du lämnade mig hjälplös här, säger Djalali, som undrar varför han inte ingick i fångutväxlingen.

Han lyfter också fram sin son, som har levt större delen av sitt tolvåriga liv utan sin far.

– Statsministern, för att vara ärlig och human för det svenska folket. Var modig, möt min familj, mina barn framför tv-kamerorna. Förklara för min son varför jag lämnades kvar. Och vad du kommer göra för honom om jag avrättas. Jag hoppas att du har tillräckligt med självförtroende gällande ditt beslut för att prata med media i mötet med min son, säger han.

Iran vägrar diskutera

Enligt Expressen säger Djalali att han är glad för att Floderus och Azizi har släppts, men menar att det är ett uppenbart fall av diskriminering att han, som suttit fängslad i över 3 000 dagar, inte ingick i överenskommelsen.

Utrikesminister Tobias Billström (M) svarade under tisdagen på kritiken. Han säger till Expressen att han är upprörd över förhållandena som Djalali sitter fängslad under, och att han ”känner starkt med hans familj”. Men någon diskriminering är det inte fråga om, enligt Billström.

– Vi ansträngde oss men den iranska regimen sa nej, säger han

ANNONS

Regeringen tog upp Djalali i förhandlingarna med Iran, men landet vägrade. Man valde till slut att gå vidare med fångutväxlingen utan honom, eftersom man hade nått vägs ände.

– Då hade vi till slut bara ett enda val. Antingen att avstå från att få några utväxlade överhuvudtaget av de här personerna. Eller att sitta kvar i det här låsta läget. Och det går naturligtvis inte, säger Billström till Expressen.

Ulf Kristersson sa under en presskonferens på lördagen att Djalalis fall skiljer sig från de två andra, och att Iran inte ens har velat diskutera saken.

– Iran betraktar Djalalis fall på ett helt annat sätt. Han greps långt innan Noury fälldes i Sverige, han var inte svensk medborgare då, de erkänner inte hans svenska medborgarskap. De vägrar att ens diskutera hans namn, sa Kristersson.

LÄS MER:Här friar Johan Floderus till pojkvännen

LÄS MER:Hamid Nourys frisläppande firas som seger

LÄS MER:Unik fångutväxling – här är bakgrunden

ANNONS