Frankrikes president Emmanuel Macron svarar på frågor efter en pressträff den 12 juni, bara dagar efter att han upplöste parlamentet och utlyste nyval.
Frankrikes president Emmanuel Macron svarar på frågor efter en pressträff den 12 juni, bara dagar efter att han upplöste parlamentet och utlyste nyval. Bild: Michel Euler/AP/TT

Expert: Nyval del av Macrons kalkyl

Frankrikes president Emmanuel Macron spelar högt genom att utlysa nyval till parlamentet, där Le Pens Nationell samling väntas gå starkt framåt.
Ett "samboskap" med ytterhögern kan bli knöligt – men kan också vara en del i Macrons taktik, tror Göran von Sydow på Sieps.

ANNONS

Med mindre än två veckor kvar till nyval i Frankrike är en kort men intensiv valrörelse nu officiellt igång. Många bedömare anser att presidenten spelar ett högt spel med det utlysta nyvalet, inte minst med tanke på den jordskredsseger ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) vann i EU-valet.

Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) tror att Macron efter RN:s styrkeuppvisning i valet vill tvinga in partiet i en roll där de behöver ta ansvar.

Tvinga till ansvar

– Är det ett oklart parlamentariskt läge, men Nationell samling är störst, så finns det en förväntan om att de ska utgöra en del av en regering men att de då måste samarbeta med andra, säger Göran von Sydow och fortsätter:

ANNONS

– Det kan från Macrons perspektiv visa på svårigheter eller risker med att Nationell samling går så starkt.

RN tog hem mer än 30 procent av rösterna i EU-valet i Frankrike och blev därmed i särklass största franska parti i Europaparlamentet. Om mindre än två veckor kan RN:s segertåg fortsätta från Bryssel och in i den franska nationalförsamlingen. Enligt Göran von Sydow vore en klar seger för RN och en tydlig förlust för presidentens egen rörelse i parlamentsvalet den största utmaningen.

– Då hamnar han i ett läge av "cohabitation" – samregering med Nationell samling, som har stark ställning, och han själv blir begränsad.

"Genidrag drabbar egna rörelsen"

I ett sådant läge, med Macron som president och en regering ledd av RN, skulle den unge RN-ordföranden Jordan Bardella troligtvis ta plats i Matignon, premiärministerresidenset i Paris. Göran von Sydow tror inte att en sådan samregering skulle bli smärtfri eftersom presidentens och RN:s politik är vitt skilda.

– Macron har haft en stark och dominerande ställning. Han har kontrollerat parlamentet hyfsat mycket, men om det blir en samregering kommer han få en svår ställning.

När Emmanuel Macron 2017 tog hem segern i presidentvalet i Frankrike vann han på kort tid ett starkt stöd, men enligt von Sydow blev Macrons rörelse tagen på sängen av det oväntade beskedet om nyval. Både till vänster och höger om presidentens parti verkar allianser skapas, samtidigt som mitten famlar i blindo.

ANNONS

– Det verkar kunna bli en återgång till mer traditionell vänster-högerpolitik. Det kan vara så att Macrons "genidrag" drabbar den egna rörelsen.

ANNONS