Rök stiger över Sudans huvudstad Khartum, där våldsamma strider härjar.
Rök stiger över Sudans huvudstad Khartum, där våldsamma strider härjar. Bild: Rashed Ahmed/AP/TT

Flera döda i hårda strider i Sudans huvudstad

Våldsamma strider härjar runt Sudans huvudstad Khartum mellan sudanesiska armén och milisgruppen RSF, enligt en armékälla. Stridsflyg har bombat delar av huvudstaden som kontrolleras av den paramilitära styrkan.

ANNONS

Mohamed Ibrahim, talesperson för hälsodepartementet i Khartum, sade i ett uttalande att fyra civila dödats och fjorton skadats i de senaste striderna i staden Omdurman, inte långt från huvudstaden.

Regeringsstyrkor har enligt källan tagit sig över två broar över Nilen, som åtskiljer områden som kontrolleras av respektive falang. Offensiven är arméns första större på flera månader.

Jeremy Laurence, talesman för FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève, sade i ett uttalande till nyhetsbyrån AP på torsdagen att minst 78 civila dödats till följd av artilleribeskjutning och flyganfall sedan början av september i Khartumområdet.

”Vår omedelbara oro gäller civilbefolkningens välbefinnande och sannolikheten för ytterligare förflyttningar och skador på civil infrastruktur”, sade han.

ANNONS

Samtidigt steg antalet döda i Sudans kolerautbrott med nästan 100 personer, nära 20 procent, på bara två dagar, uppgav hälsodepartementet på onsdagen. Totalt har 473 personer har dött av kolera sedan regnperioden inleddes för två månader sedan.

Inbördeskriget i Sudan bröt ut våren 2023 mellan armén och RSF, som är sprungen ur en milis som deltog i folkmordet i Darfur. Sedan dess har stora delar av landet lamslagits, hungersnöd utbrutit och över 13 miljoner människor tvingats lämna sina hem i vad som beskrivits som världens största flyktingkris.

ANNONS