UNHCR:s representant i Ukraina, Karolina Lindholm Billing, på en tidigare presskonferens via videolänk. Arkivbild.
UNHCR:s representant i Ukraina, Karolina Lindholm Billing, på en tidigare presskonferens via videolänk. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

FN-flyktingorgan: Svårt stödja Ukraina i vinter

FN-organet för flyktingfrågor (UNHCR) säger att verksamheten i Ukraina inte är tillräckligt finansierad och att det kan bli svårt att hjälpa utsatta under vintern.

ANNONS

UNHCR:s representant i Ukraina, svenska Karolina Lindholm Billing, säger att stöd kan bli nödvändigt för utsatta områden i Ukraina, då ryska invasionsstyrkor riktar attacker mot infrastrukturella mål som kraftverk, energinät och elförsörjning. Detta drabbar befolkningen i stort, men internflyktingar är extra utsatta.

– Realiteten är sådan att det ekonomiska stödet till organisationer som vår är alldeles för låg så här sent på (det fiskala) året, säger Lindholm Billing och lägger till att verksamheten bara är täckt ekonomiskt till 47 procent.

Omkring 3,6 miljoner internflyktingar beräknas finnas i Ukraina. Ytterligare flyktingar väntas söka sig västerut landet på grund av rysk offensiv i bland annat Donetsk. Sedan den 1 augusti har närmare 99 000 personer flytt från byar vid fronten, enligt Lindholm Billing:

ANNONS

– Förväntningar på och förfrågningar från myndigheter om stöd från organisationer som UNHCR har faktiskt ökat.

ANNONS