Libanons utrikesminister talar inför FN:s generalförsamling i New York på torsdagen.
Libanons utrikesminister talar inför FN:s generalförsamling i New York på torsdagen. Bild: Pamela Smith/AP/TT

Libanon vädjar om eldupphör

Libanons utrikesminister Abdallah Bouhabib fördömer Israels "systematiska förstörelse av libanesiska gränsbyar" och kräver i ett tal till FN:s generalförsamling ett omedelbart eldupphör "på alla fronter".

ANNONS

– Libanon genomgår för närvarande en kris som hotar dess existens, sade Bouhabib i ett tal till FN:s generalförsamling i New York sent på torsdagen, lokal tid.

Han underströk att krisen hotar hela Mellanöstern och välkomnande samtidigt USA och Frankrikes förslag om en omedelbar eldupphör i 21 dagar innan situationen förvärras ytterligare.

Budskapet från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var på torsdagen det motsatta:

– Vi fortsätter att slå mot Hizbollah med full kraft. Och vi kommer inte att sluta förrän vi har uppnått alla våra mål, framför allt att invånarna i norr säkert kan återvända till sina hem, sade Netanyahu till reportrar i samband med att han anlände till New York.

ANNONS

Senare medgav Netanyahus kansli att förslaget om eldupphör diskuterats med amerikanska tjänstemän på torsdagen och att samtalen fortsätter de kommande dagarna, rapporterar AP.

Iranstödda Hizbollah har inte kommenterat förslaget om eldupphör.

Hizbollahs militära flygchef dödades i ett israeliskt luftangrepp i Beirut på torsdagen. Hizbollah svarade med att avfyra ett 40-tal raketer mot norra Israel.

Minst 92 personer dödades och 153 skadades under det senaste dygnet i israeliska attacker, uppgav Libanons hälsodepartement i flera uttalanden sent på torsdagen, rapporterar AFP. Det framgår inte hur många av dem som varit stridande eller civila.

Fler än 700 människor har dödats i Israels anfall mot Libanon sedan den dramatiskt upptrappade insatsen i måndags, enligt libanesiska myndigheter.

ANNONS