Den kraftiga orkanen Helene drar in över Florida.
Den kraftiga orkanen Helene drar in över Florida. Bild: NOAA via AP

Orkanen Helene drar in över Florida

En kraftig orkan rör sig in över Florida i USA. Bara timmar innan orkanen väntas nå land ökade den i styrka och klassas nu som en kategori fyra-orkan, på en femgradig skala. Bibehåller den styrkan kan det bli den kraftigaste orkanen som når kustområdet nära Tallahasse i Florida någonsin, skriver CNN.

ANNONS
|

USA har i dagar rustat för jätteorkanen Helene som under torsdagskvällen, lokal tid, väntas nå Florida. Orkanen kan sedan komma att röra sig vidare uppåt mot Georgia och kan även nå South- och North Carolina.

Boende i flera områden i Florida har ombetts att evakuera innan stormen når land och man har stängt skolor och flygplatser runt de områden som tros bli värst drabbade.

Den lokala polisen i Taylor county i Florida uppmanade invånare som inte tänkt evakuera området att skriva ner viktiga personuppgifter på armen.

”Om du eller någon du känner valt att inte evakuera, vänligen skriv ditt namn, födelsedag och viktig information på din arm eller ben med en märkpenna så att du kan identifieras och familjen underrättas”, går det att läsa i ett inlägg på polisen i Taylor countys Facebooksida.

ANNONS

Intensifierades på torsdagskvällen

Sent på torsdagskvällen, svensk tid, intensifierades orkanen och den klassas nu som en kategori fyra-orkan, på en femgradig skala.

USA:s nationella vädermyndighet skriver på sin hemsida att orkaner med kategori 4-styrka väntas orsaka ”katastrofala skador”.

”Välbyggda hus kan drabbas av allvarliga skador. De flesta träd kommer att knäckas eller ryckas upp med rötterna och elstolpar slås ner. Strömavbrott kan pågå i veckor eller möjligen månader”, går det att läsa på vädermyndigheten.

Texten uppdateras.

ANNONS