Paret Evelina och Markus upplevde orkanen Helene

Evelina Lindgren och Markus Hansson hade precis hunnit fram till sitt hyrda hus i Safety Harbor, Florida, innan orkanen Helene drog in – och lämnade paret strömlösa.
– Det värsta var att se hur snabbt vattnet steg utomhus, säger Evelina Lindgren.

ANNONS
|

Under natten till fredag drog orkanen Helene in över sydöstra USA. Orkanen bedömdes först som extremt farlig och kategoriserades som en fyra på den femgradiga orkanskalan.

Flera personer miste livet till följd av Helenes framfart, och några timmar senare nedgraderades orkanen till en tropisk storm.

Vid det laget hade den lämnat efter sig förödelse längs delar av staterna Florida och Georgia, och miljontals människor var utan ström.

Delar av den lilla staden Safety Harbor, i Florida, översvämmades under orkanen Helenes framfart.
Delar av den lilla staden Safety Harbor, i Florida, översvämmades under orkanen Helenes framfart. Bild: Privat

Paret Evelina Lindgren och Markus Hansson, som bor i Alafors men driver företag i Mölndal, hann precis landa i USA för att flytta in i det hus de hyrt för två månader i staden Safety Harbor i Florida, innan Helene drog in.

ANNONS

– Det har varit en annorlunda start på vår vistelse här. Som svensk inser man hur långt ifrån sådana här typer av naturkatastrofer man egentligen är, säger Evelina Lindgren.

Fick förbereda sig inför orkanen

De fick en varning från en lokalbo om den inkommande orkanen redan under tisdagen och hann förbereda sig.

– Vi såg till att handla vatten och mat. Vi parkerade bilen på en säker plats och laddade telefoner och datorer ifall strömmen skulle gå, vilket den gjorde vid midnatt igår, säger Evelina Lindgren.

När GP pratar med Evelina är klockan strax innan nio på morgonen, lokal tid, och strömmen är fortfarande borta.

Vägar blockerades av uppdragna jord- och tångmassor.
Vägar blockerades av uppdragna jord- och tångmassor. Bild: Privat

Under natten höll de sig i den hyrda villan och väntade ut Helene.

– Jag kunde inte sova så mycket som det blåste ute, men det värsta var att se hur vattnet steg så snabbt utomhus. Det var väldigt speciellt att se det. Vi bor vid en bukt så vattnet kom därifrån, säger Evelina Lindgren.

När natten övergick till morgon och mörkret ersattes av ljus var Helene borta, men hade lämnat spår av förödelse över hela staden.

– När solen gått upp gick vi en promenad. Det låg träd och grenar överallt. Det värsta var nere vid hamnen, där vi såg mängder av jord och tång ligga över vägarna, säger Evelina Lindgren och fortsätter:

ANNONS

– Många båtar saknades i hamnen. Jag gissar att ett par hade sjunkit, medan andra båtar var helt förstörda. Ett av stadens landsmärken är en pir, som hade rasat helt. Vi såg resterna av den ligga utspridda längs stranden.

Vad ska ni göra nu?

– Allt känns oklart. Vi försöker reda ut hur länge strömmen kommer vara borta. Vi har fått information om att den är tillbaka inom 48 timmar. Så nu sitter vi och väntar på att allt återgår till det normala. Vårt största bekymmer är tillgången till vatten, att kunna duscha och använda toaletten.

Flera båtar förstördes och sjönk under Helens framfart.
Flera båtar förstördes och sjönk under Helens framfart. Bild: Privat

LÄS MER:Orkanen Helene drar in över Florida

LÄS MER:Orkanen Helene slår mot USA: "Extremt farlig"

LÄS MER:Matt tog kajaken – när huset översvämmades av orkanen Helene

ANNONS