Israels luftvärn 'Järnkupolen' i aktion mot Hizbollahs raketer i måndags.
Israels luftvärn "Järnkupolen" i aktion mot Hizbollahs raketer i måndags. Bild: Baz Ratner/AP/TT

Trots övertaget: "Ingen aning" om väg till seger

Ett förkrossande militärt övertag – men ändå inte ens i närheten av något slags riktig seger. Så sammanfattas Israels krigföring mot mål i Libanon de senaste två veckorna.
– Raketenheterna är fortfarande aktiva, Hizbollah har absorberat den första chocken och striden har bara börjat, säger den tidigare milismedlemmen Qassim Qassir till nyhetsbyrån AP.

ANNONS

Att det faktiskt var en chock har även Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i princip erkänt. Först attackerna via personsökare och walkie-talkies, som överraskade hela världen och allmänt ses som Israels verk. Och sedan massiva luftanfall mot Libanon, som denna vecka kostat kanske mer än hälften av antalet liv som under hela det förödande förra kriget 2006.

Men hur mycket närmare är Israel sina mål? Det kanske viktigaste inrikespolitiskt är att 60 000 israeler i de norra gränstrakterna, som evakuerats undan tidigare stridshandlingar, ska kunna flytta hem. Och det finns inte ens på kartan i nuläget, enligt många bedömare.

"Värsta veckan"

"Ingen, i eller utanför försvaret, har någon aning om hur dessa lysande operativa framgångar ska förvandlas till politisk nytta, till en faktisk seger som stoppar krig i norr", skriver krönikören Nadav Eyal i Yediot Ahronot, Israels största tidning.

ANNONS

"Så länge som Hizbollah har kvar eldkraft kommer norra gränsen inte att återgå till det normala".

Israels försvarsminister Yoav Gallant hävdar att den eldkraften nu kapats rejält.

– Detta är Hizbollahs värsta vecka sedan grundandet, sade han häromdagen.

– Slag har utdelats mot befälhavandet, mot terroristerna på flera nivåer, mot deras eldgivningsförmåga och mot deras moral.

"Bara en bråkdel"

Å andra sidan beräknade Israel kring kriget 2006 att den extremislamistiska rörelsen hade cirka 12 000 projektiler av olika slag. Samma beräkning i år har lytt 150 000 – och många av de raketerna och robotarna är nyare, större och mer avancerade än tidigare. Via landvägen genom Syrien har gruppens mäktiga allierade Iran i åratal kunnat leverera ganska obehindrat.

Ingen tror att Israel har lyckats nå några större delar av den arsenalen.

– Hizbollah har bara använt en bråkdel av sina förmågor, säger Qassim Qassir, själv tidigare medlem i rörelsen, nu skribent som gett ut en bok om dess utveckling från 80-talet till nutid.

Jämför med Vietnam

Så även om islamisterna nu är pressade kan tiden jobba för dem. Kriget 2006 kan sägas ha slutat "oavgjort", men sedan dess har Hizbollah kunnat strunta i mycket av de dåtida kraven. Fredsuppgörelsen stadgade bland annat att rörelsen skulle avväpnas, och att gränsområdet – allt söder om floden Litani – skulle vara avmilitariserat. I stället tros nu Hizbollah på sin hemmaplan vara mer redo än någonsin om Israel skulle våga sig på en ny markinvasion.

ANNONS

Om utsikterna för en sådan säger Daniel Byman vid tankesmedjan CSIS i Washington till The Wall Street Journal :

– Det vore som att säga till USA 1980: "Vi går in i Vietnam igen".

Hizbollahs dödade befälhavare, som här Ibrahim Aqil, hålls upp som hjältar när män demonstrerar till stöd för rörelsen.
Hizbollahs dödade befälhavare, som här Ibrahim Aqil, hålls upp som hjältar när män demonstrerar till stöd för rörelsen. Bild: Bilal Hussein/AP/TT
Ett urval av de raketer och robotar som terrorstämplade Hizbollah förfogar över.
Ett urval av de raketer och robotar som terrorstämplade Hizbollah förfogar över. Bild: Anders Humlebo/TT
ANNONS